onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Konsten att skapa en ny vana

Publicerad: 16 juni 2020, 07:50

Johan Ståhlberg.

Förra veckan skrev jag om fördelen med att jobba in vanor, för att spara på din mentala energi och fokusera den på det kreativa arbetet i stället. Men hur kommer egentligen en vana till i detalj? Och vad kan du göra för att se till att det blir en riktigt stark och bra vana? Det frågar sig Resumés bloggare Johan Ståhlberg.

Ämnen i artikeln:

Kreativitet

Den del av vår hjärna som hanterar vanorna ser egentligen ingen skillnad på bra eller dåliga vanor. Utan bara på hur svarar på olika saker, hur du beter dig och på vilka saker du lägger din energi och fokus på. Detta tenderar väldigt ofta i, mer eller mindre, vanor som är av mindre hälsosam karaktär. För att dämpa ångest, obehag eller andra känslor.

En dålig vana som blir sämre med tiden
Till exempel, varje gång du har haft en tuff dag på jobbet, det vill säga en händelse som orsakar en viss typ av obekväm känsla. Detta kan vara en missad deadline, en missnöjd kund eller att någon annan fick det frilansgiget du verkligen ville ha. För att dämpa dessa känslor av obehag dricker du ett par glas vin. En vana är inte enbart en aktivitet som vi utför, utan kan även vara tankar som vi tänker eller hur vi reagerar på en händelse.

Så ju oftare du försöker dämpa dessa känslor av olust med till exempel vin, snabbmat, spel eller något annat, så kommer din kropp att kräva vin varje gång du känner samma eller liknande olustiga känsla – för hur du hanterar detta är en vana. Med andra ord, du har lärt din hjärna att alltid svara på samma sätt vid detta obehag. Eftersom kopplingarna mellan dessa hjärnceller, som associerar obehag med vin, är starka efter upprepad aktivering. Även om vinet ger en, om än kortvarig, känsla av välbehag så är det inte en hållbar strategi för hälsan i längden = du gör saken värre.

Hebb’s Law, the Quantum Zeno Effect, Attention Density
Är inte namnet på några Bondfilmer, utan exakt hur en vana blir till i din hjärna. Så varför blir våra cravings för vin starkare för varje gång vi försöker dämpa en obekväm känsla? Svaret heter Hebb’s Law, och det är när våra nervceller i hjärnan aktiveras i samma mönster om och om igen. Detta tillslut formar en koppling mellan dessa hjärnceller. När väl denna koppling skapats så svarar hjärnan på samma sätt, när då till exempel en olustig känsla uppstår. Detta i sin tur gör denna koppling ännu starkare – och blir en vana.

Detta gör att vår hjärna associerar vin med känslomässig lättnad och smärtstillande och vårt belöningscenter i hjärnan ökar sin aktivitet och kräver ännu mer vin – en dålig vana som blir sämre med tiden.

Så vad är då Quantum Zeno Effect? Det är vad som håller dessa nervceller aktiverade tillräckligt länge för att få Hebb’s Law att funka. Det vill säga, det Quantum Zeno Effect gör är att stabilisera de aktiverade områdena i hjärnan och ser till att de är aktiverade tillräckligt länge för Hebb’s Law att kicka in och forma dessa kopplingar. Likt att hålla två ytor tillsammans tills limmet hunnit torka.

Men vad är Attention Density? Jo, det är det viktigaste steget i att skapa starka kopplingar mellan hjärncellerna! För det är Attention Density som frammanar Quantum Zeno Effect. Och som namnet antyder, ju mer du fokuserar på nått desto starkare blir effekten och resulterar i starkare kopplingar. Men, Attention Density kan också motarbeta dig. Likt den del av hjärnan som hanterar våra vanor, ser den ej skillnad på om det du fokuserar är bra eller dåligt för dig. Utan den bara utför sitt jobb och ju mer du fokuserar på något, bra eller dåligt, ju bättre jobb gör den.

Gör valet att bygga en bra vana
Att ändra en dålig vana till en bra är varken lätt eller gjort i ett nafs. Det vill säga, bygga nya kopplingar som är förknippade med bra vanor. För mig underlättade det dock otroligt mycket när jag läste ovan info i boken ”You are not your brain” av Jeffrey M Schwartz och Rebecca Gladding. Nu vet jag vet hur en vana skapas och kan agera där efter.

Det bästa tips jag har är att stanna upp när du känner en obehaglig känsla eller är på väg att göra en destruktiv (o)vana. Stanna upp, ta ett djupt andetag och reflektera över vad som sker just nu och vad som är på väg att hända. Vissa skulle nog kalla detta för en typ av mindfulness. Genom att stanna upp och tänka efter kan du se att du är på väg mot det där glaset vin för lindring.

Oftast kan vi inte göra något åt att vi känner som vi känner, MEN vi kan göra ett aktivt val över hur vi agerar på dessa känslor. Som att välja att återigen ta till alkohol eller i stället göra något som är bra för oss och som för oss framåt. Eftersom fokus är det viktigaste för att bygga en vana kan vi välja att fokusera på saker som är bra för oss, och som för stunden tar bort fokus på obehaget. Detta kan vara att ringa en vän, gå på ett gruppträningspass, lära sig en ny teknik i Illustrator eller något annat som kräver att du fokuserar.

Sakta men säkert kommer du förändra den dåliga vanan till någon som inte är destruktiv och du kommer inte reagera på samma sätt när obehag uppstår. Se till att göra saker som antigen är hälsosamma eller för dig framåt som människa.

Stanna upp. Gör något nyttigt. Fokusera. Och kom ihåg: en ny vana skapas via fokus som triggar Quantum Zeno Effect och skapar Hebb’s Law.

PS. Jag är inte alls emot att dricka vin eller alkohol. Men att ha som vana att använda alkohol, snabbmat, spel eller till exempel sex på ett destruktivt sätt för att dämpa obehag är aldrig en bra kombination.

Johan Ståhlberg

Läs bloggen ”Det kreativa livet” HÄR. 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev