Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Konsten att träffa så lite folk som möjligt i Almedalen”

Publicerad: 3 juli 2016, 08:04

Simon Strand åker inte till Almedalen för att nätverka.

Foto: Andreas Elgstrand

För varje rolig ny människa man träffar i Visby går det tio irriterande typer, skriver pr-konsulten Simon Strand och ger sina bästa tips för hur man odlar varaktiga relationer.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenAlmedalen 2016Simon StrandNätverk

Att träffa många människor i Almedalen är ingen konst. Det gör man vare sig man vill det eller inte. Det är däremot en utmaning att träffa så få människor som möjligt – och samtidigt en smartare inställning om man vill skapa verkligt värdefulla relationer under veckan.

Många Almedalsbesökare åker till Visby med intentionen att nätverka så mycket det bara går. Enligt jobbsajten Monster handlar nätverkande om "att lära känna människor som kan hjälpa dig att utveckla dina framtidsutsikter för din karriär. Du behöver inte vara den mest utåtriktade människan i världen för att nätverka effektivt."

Detta tänkande blottar en väldigt instrumentell syn på föremålen för nätverkandet. Dels ska människorna man träffar redan i utgångspunkten användas till att utveckla ens karriär, dels ska de rivas av i "effektiv" takt. I nätverkarens föreställning är varje relation en transaktion.

Det märks redan i ordet "nätverka" hur feltänkt det är. Nätverk är en infrastruktur, relationer är något helt annat, som inte bör importera sitt tankesätt från industrin. Nätverka borde bara vara något man gör med kablage från Kjell & Company.
Folk som räknar nya kontakter som poäng kan i och för sig hitta likasinnade, men det är inte det gänget man helst vill umgås med. De enda som gillar nätverkare är andra nätverkare.

Nätverkande är en av alla saker vi har direktimporterat från USA, där konkurrensen är så tuff att många tror att det handlar om att "investera sin tid" varje minut. Men det är ett tillvägagångssätt reserverat för de halvt framgångsrika. De smartaste inser i stället att mindre forcerade sociala relationer blir mer varaktiga, och är en bättre "investering" än att vara överdrivet utstuderad och effektiv i sitt umgänge.
Detta betyder för allt i världen inte att man inte får ta kontakt med nya människor, det får man. Men man kan ju göra det med en mer tillbakalutad inställning än nätverkarens.

Jag åker till Almedalen först och främst för att träffa människor jag redan känner, men som man inte tillbringar tillräckligt mycket tid med resten av året. Också till viss del för att träffa nya människor, men det är en riskfylld aktivitet. För varje rolig ny människa man träffar går det tio irriterande typer, jämfört med 1:5-ration hemma i Stockholm.

Men för den som ändå är här för att träffa nytt folk:

Differentiera samtalsämnena. Försök prata om något som du tror att mottagaren inte är trött på att prata om. Almedalen är en väldigt repetitiv vecka.
Ställ frågor och var inte för säljig om din egen organisations verksamhet.
Försök hitta en ny kompis i stället för 100 nya kontakter. Det är trots allt de riktiga vänner som man har träffat professionellt – och inte ens Linkedinkontakter – som man kommer ha nytta och glädje av i det fortsatta livet.

Simon Strand
PR-konsult

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.