onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kreativitet gör dig bäst i klassen

Jessica Bjurström om varför de kreativa näringarna kommer den avgörande motorn för att Sverige ska ta sig genom krisen.

Publicerad: 20 mars 2023, 11:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jessica Bjurström.


Ämnen i artikeln:

Nyheter

På internationella kvinnodagen i år listade Resumé tidernas viktigaste kvinnor i reklambranschen. Jag blev ödmjukt överraskad och hedrad över att vara med på den listan, särskilt med tanke på de otroliga prestationerna från alla andra kvinnor som uppmärksammades. Som tidigare vd för Sveriges Kommunikationsbyråer, KOMM, var det ett fantastiskt erkännande av det arbete som jag lagt ner i branschen under min tid där.

LÄS MER: Resumé listar – här är 74 viktiga reklamkvinnor genom tiderna

Resumés jury lyfte bland annat opinions-arbetet under åren 2010-2018 för att få Regeringskansliet att inlemma reklambranschen i de kreativa näringarna (film, mode, dataspel, musik och kommunikation).

2008-2012 var tuffa år för världen och för vår bransch. Kanske inte helt olikt nu. Om du läst så här långt, häng med på en tidsresa som rymmer bankkrasch och global recession och hur det har bäring på nuet.

2010 behövdes en nationell strategi för att främja branscher som trotsat konjunkturen. Bolag registrerade med branschkod kreativitet hade visat sig vara bäst i klassen på att överleva och exportera under de tuffa åren. Med rätt insatser fanns här möjligheter för att skala upp. Uppdraget gick till Rådet för kulturella och kreativa näringar.

I samtal med representanter för rådet krävdes inte mycket för att inse att en agenda skulle komma att påverka såväl utbildning som arbetsmarknad och bolagssatsningar för en lång tid framöver. KOMM la in högsta växeln med mål att bli en del av den agendan, och så kom en handelsminister att stå på stranden under Cannes Lions och lyfta upp reklamens vikt för ett framgångsrikt näringsliv. 

Fler ministrar mötte upp för att berätta om vikten av vårt arbete för exportsiffror och den positiva påverkan av Sverige-bilden på Guldäggs-galorna. 2017 lanserade regeringen äntligen ett årligt Exportpris till de kreativa näringarna. Grattis genom åren Acne Studios, Nordstedts Agency, Goodbye Kansas Studios, Embracer, White Arkitekter och alla fantastiska nominerade bidrag som genom åren bjudits in till Utrikesdepartementet för att hyllas. 

Ödets ironi ger att Resumés lista publiceras under dagarna då vi får se techbranschens bank gå i konkurs, 15 år efter Lehman Brothers-kollapsen och starten på den globala finanskrisen (kanske har du sett filmen The Big Short). 

Sverige är inne i en tuff ekonomisk tid igen. Kanske kommer vi om några år se tillbaka och undra vilka branscher som klarade sig bäst. Om jag får satsa på en vinnare kommer det återigen vara de som nyttjar den fulla potentialen av kreativitet, innovation och uppfinnesrikedom. Exemplen är många. Efter min tid på Komm har jag marknadsfört svenska lösningar på världsutställningen i Dubai och analyserat cirkulära samarbeten i bygget av en racingbana i Eskilstuna, med mera. Best praxis växer starkt – också nu när jag spanar på vad som får B2B-målgrupper att premiera ett varumärke framför ett annat. 

Med en arbetsmarknad som till 75 procent kommer bestå av dagens 20-35 åringar inom fem år uppdagas nya vanor. Som hur de nya branschkollegorna sömlöst går mellan det privata och professionella i sin mediekonsumtion och hur varumärken med starkast content kommer uppnå bäst effekt. Häromdagen berättade en produktchef hur hon under helgens Tiktok-scrollande sett en så inspirerande film om grön betong (jo hon kommenterade själv det uppenbara i sina lördagnöjen!) att hon genast sänt den vidare till nätverket på Linkedin. 

Min slutsats är att kreativitet i sig kommer vara den primära kommunikationsstrategin. Och de kreativa näringarna kommer behöva många fler SNI-koder framöver.

Tack för att du varit med på dagens historielektion! Vill du prata mer så ses vi på Guldäggsvernissagen 21 mars och på Resumé B2Bs dag 23 mars. 

/Jessica Bjurström

Jessica Bjurström arbetar idag som Senior Brand Strategist på A plus M – ett kommunikationsföretag inom det globala B2B nätverket BBN – och har precis fått det utmanande uppdraget att designa en utbildning inom kreativitet och cirkularitet för Novia University of Applied Sciences, Finland.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nyheter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev