lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Kreativitet inte knutet till vare sig postnummer eller pengar

Publicerad: 16 april 2021, 09:29

Kanske var aprilskämtet om tävlingen Kopparägget precis det ”wake up call” som branschen behöver. För hur ska vi kunna belöna den bästa kreativiteten när tröskeln för att delta i reklamtävlingar är så hög? Det frågar sig Ronny Olovsson, partner på kommunikationsbyrån Vinter.

Ämnen i artikeln:

GuldäggetVinter

Aprilskämtet Kopparägget sätter fingret på något intressant. Vad är verkligt kreativt? Nu ska jag inledningsvis vara väldigt tydlig med (vi jobbar med kommunikation här) att Guldägget är och skall vara ett upphöjt pris som hyllar det bästa. Det är inget konstigt att det stora strålkastarljuset riktas på De Stora Byråerna, De Stora Kampanjerna och De Stora Varumärkena. Vi behöver en elitserie, en bästa nivå med starkast möjliga lyskraft.

Läs mer: Tävlingen Kopparägget var aprilskämt – vill lyfta orättvisa: ”Landsortsbyråerna får stå tillbaka” 

Det är väldigt viktigt för branschen i stort att KOMM och Guldägget forstätter att strategiskt lyfta kommunikationens betydelse och affärskritiska roll för näringsliv och samhälle. Jag tror alltså inte att vi behöver knäcka några guldägg för att göra den här omeletten, men kanske, kanske ska vi värpa några nya.

Jag är själv förmodligen i kategorin ”landsortsbyrå” som delägare i Vinter, även om vi haft kontor i Stockholm i över tio år. Mellanstora, så där, ni vet. Vi kämpar på och håller på. Och vi är många i branschen som just håller på i den här nivån under De Stora.

Vår verklighet är oftast väldigt fjärran att man kan ringa och boka Jean Claude van Damme för en filminspelning till ETT avsnitt i en kampanj. Vår verklighet är oftast att försöka få en kreativ idé genom nålsögat i form av en (för oss) omöjligt liten budget sett till tänkt utfall för kunden.

Inte sällan blir vi sittande med den till synes omöjliga ekvationen. Och, jag vill påstå att det är här den verkliga kreativiteten sätts på prov. Hur ska vi kunna skaka om nationen och få tillräckligt med uppmärksamhet för att lyckas med så här pyttesmå pengar. Vi kan helt enkelt inte köpa oss fram till målgruppen, vi måste tvärtom använda all vår kreativitet, erfarenhet och förhoppningsvis genomsluga taktiska kännedom kring PR för att boosta det vi vill säga.

Jag tänker att det i det tysta sker mängder av kreativa krumsprång och hisnande taktiskt trick som lyckas lösa små mirakel runtom i vår härliga bransch. Kanske inte alltid via klassisk reklam. Kanske inte alltid via stora mediaköp.

Där krona per kontakt är den svindlande ekvationen. Men, vi får aldrig ta del av dessa.

Får några år sedan var jag involverad i en parallell problembeskrivning i mediernas värld. Landsortpressen kände sig förbisedd när de stora drakarna dansade där journalistpriserna delades ut och där debatten drevs.

Vi skapade plattformen Svensk Lokalmedia, dominerade DJ Battle i Almdelalen, gjorde utspel, gav ut tidning och körde en egen prisgala Årets Lokala Mediehus ihop med Dagens Media. TU tog intryck. I dag är läget annorlunda.

Det är inget konstigt i sig att vi alla kan behöva ett ”wake up call” för att utvecklas. Det här aprilskämtet kanske kan få vara just ett sådant.

Jag är själv personligen starkt övertygad om att kreativitet inte är knutet till vare sig postnummer eller pengar. Det är fullt möjligt att den bästa kreativa lösningen 2020 kostade 25 347 kronor och kläcktes på en promenad med hunden i Östersund.

Men, nej, vi kommer inte se den prisad. För byrån som gjorde den har inte råd att lägga 150 000 kronor på en svintajt casefilm som vinner juryns gillande.  

Ronny Olovsson
Partner Vinter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev