Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lägg inte allt ansvar på individen när det går snett

Publicerad: 2 oktober 2020, 12:38

Resumés bloggare Katarina Graffman och Jacob Östberg tar ställning för individen, efter ett blogginlägg som väckt känslor.


Katarina: Förra bloggtexten vi skrev, Att spotta den västerländska civilisationens framsteg rätt i ansiktet, renderade i en hel del kommentarer. Det är framför allt att vi lyfter ett systemperspektiv – ”när vi upprätthåller bilden av att problemet är enskilda konsumenter som tar korkade beslut så slipper vi fundera på om vi byggt upp ett system som i längden är fullständigt ohållbart” – som verkar irritera. Den ständigt återkommande kommentaren när vi i diverse texter försöker poängtera att individer inte agerar separerade från ett system, det du och jag kallar kultur, är att ”vadå, säger ni att individen bara är drivved, flyter med, motståndslöst, utan egen vilja och förstånd”…

Jag tycker den kommentaren speglar väldigt bra hur vi är marinerade av tanken på den fria individen som i alla sammanhang agerar självständigt, som om vi var helt opåverkade av samhället som omger oss, människorna vi interagerar med och de kulturella spelregler som faktiskt sätter agendan för hur vi beter oss. 

Jacob: Så länge vi klamrar oss fast vid idén om rationella individer som agerar utefter sin fria vilja så legitimerar vi status quo. Det är ju upp till de enskilda individerna att ta ansvar. Väljer flera miljarder människor runt om i världen att agera som om våra konsumtionsmönster överhuvudtaget inte hade någon påverkan på den globala uppvärmningen så är det väl för att de vill ha det så. Förresten kanske de aldrig gillade det där lite kallare klimatet vi brukade ha på jorden? De kanske frös om fötterna? De kanske tycker att det är fräsigt med lite mer drastiska väderomslag? 

För de allra flesta har ju faktiskt tillgång till information och väljer ändå att agera så som de gör. Så då vill de väl ha det så här? Går saker och ting åt pipan får väl för tusan alla dessa korkade enskilda individer skärpa till sig. För det är ju knappast så att någon står där med en pickadoll i näven och hotar att skjuta den som plötsligt byter till vegetarisk kost, tar tåget istället för flyget, eller vad det nu kan vara. De står alla och envar fritt att byta spår. Från det gamla invanda till det nya. Ändå är det så få som gör det. Vi kan ju välja. Men det gör vi inte. Är det för att vi har valt att inte välja? Eller är det kanske för att det finns ett förexisterande system som bjuder in till att fortsätta på den inslagna vägen för att det är enklast så? För att det är bekvämt? Och för att det finns krafter som plöjer ner mängder av pengar i att påverka oss att välja på ett visst sätt? 

Det som tycks ställa till det för dem som vill diskutera i polariserade termer av antingen system eller individ är att systemen ju inte existerar autonomt från enskilda individer som gör val. Faktum är att systemen inte är något annat än summan av massor av individers (mer eller mindre) självständiga val. Men när systemen väl finns så upplever vi vårt handlingsutrymme som begränsat och agerar på sätt som ytterligare förstärker systemen.

Katarina: Det sätter ju ett intressant fokus på just ansvarsfrågan. För om det nu handlar om att det är individer som i varje enskilt sammanhang ska göra ansvarsfulla (och ”korrekta”) val men som till mångt och mycket agerar i ett förexisterande system, då skulle det ju kunna vara företagens eller till och med REKLAMVÄRLDENS fel att saker går käpprätt åt helvete och så kan vi ju inte ha det. 

Alltså, det är definitivt ingen idé att prata om system utan individer men inte heller någon idé att prata om individer utan system. Poängen med förra blogginlägget var inte att det existerar individer och system, utan att man systematiskt tenderar att lägga ansvaret på individen när det går snett. Individen och systemet står ju alltid i förhållande till varandra.

Läs fler blogginlägg från Katarina Graffman och Jacob Östberg här! 

Jacob Östberg

professor i reklam och pr

Katarina Graffman

doktor i antropologi

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.