Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lögnen luktar

Publicerad: 4 september 2017, 08:05

Ju oftare du ljuger, desto enklare blir det. Misstaget är att tro att lögnen går obemärkt förbi, skriver Björn Rietz.


Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Jag minns inte när jag slutade ljuga, men om jag säger att det var hyfsat långt upp i vuxen ålder, ljuger jag inte. Ljuga förresten. Vita lögner kan vi leva med. Små vardagslögner som när sexåringen frågar om jultomten finns på riktigt eller ditt svar när din sambo slungat ett skarpslipat spjut mot dig: "Du tvättade väl inte mina t-shirts med dina skitiga jeans?"

Osanningar som levereras i omtanke kring barnen eller i syfte att inte låta en bagatell sabotera fredagsmiddagen med den du älskar, är inte farligare än en överkörd snok i januari. Det är när skarvandet sätts i system för att skydda dig själv som lukten av lögnare kravlar in i relationen. Där knaprar den förtroendekapital likt en hel koloni svultna termiter. Särskilt illa är det i affärslivet. Kanske extra särskilt i reklam- och mediebranscherna.

Av hävd utgör vår industri ett eldorado för snajdiga snackepellar med synnerligen elastiskt förhållande till sanningen. De utövar sina verbala akrobatkonster i workshoppar, i pitcher och i möten av alla de slag. Då jag arbetat i branschen sedan 1981 har jag hunnit uppleva några stycken, och javisst, 99 procent är män. Åtskilliga är de gånger man lyssnat till fantastiska fabuleringar kring skälen att vi inte levererat i tid eller missat läsa in underlaget eller över huvud taget inte gjort vad vi lovat.

Eftersom kunder är civiliserade individer så bemöts ursäkten oftast med ett till synes empatiskt deltagande. Trots att den kan variera från den vanligaste (kräksjuka), till den mest extrema typ "copywritern fick blodcancerbesked dagen efter ad:n haft inbrott då de snodde datorn med alla skisser innan hon hann göra backup". Svensk affärskultur stipulerar oskrivet att man lägger huvudet på sned och nickar sådär lite inkännande. Men under ytan rämnar det fragila plockepinnhus som stavas tillit. Ty lögnen luktar lång väg. Den klättrar längs väggarna i konferensrum, sätter sig i stoppningen på stolarna och gör sig påmind i nästa möte.

Ju mer vi ljuger, desto mindre bekommer det oss. Neil Garrett, professor i kognitiv neurovetenskap vid Princeton University, lät skanna hjärnorna hos ett antal personer som fick välja att säga uppenbara osanningar som gynnade dem. Till en början såg forskarna ökad aktivitet i amygdala (den del av hjärnan där bland annat obehagliga känslor bearbetas). Det bar alltså emot att ljuga. Under experimentets gång, när de fortsatte att ljuga, sjönk aktiviteten i amygdala. Skarvandet bekom dem inte längre. När toleransen sänkts under en tid, banade det även väg för större lögner. Sådant som man initialt aldrig skulle tänka sig att ljuga om, gled plötsligt igenom likt en löddrig tvål på duschgolvet.

Genom att ljuga för sin kund, chef, personal eller kollega skapar man ömtåliga relationer. Den person som har belagts med att ljuga en gång, har naggat på sitt förtroendekapital. Å andra sidan, när du utan omsvep medger att du inte gjort vad som förväntats av dig finns mycket att vinna.

Strax innan semestern hade jag fått ett möte med en svensk industriman. Jag lovade att sammanfatta mina rekommendationer i ett pm, och mejla det omgående. För några dagar sedan ringde han och undrade uppfordrande vart det där pm:et tagit vägen. "Åh fan, det har jag glömt", utbrast jag varpå jag möttes av ett bullrande garv. "Jag visste det. Men det är bra att du inte är sån som kommer med en jävla massa ursäkter."

Tips: Hur avslöjar du en lögnare? Jo, han säger ofta "Jag svär på heder och samvete". Det sägs bekräfta att han varken besitter det ena eller det andra.

Björn Rietz
Frilanscopywriter
bjorn@rietz.se

Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.