Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lön för grafisk formgivare?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag jobbar idag som grafisk formgivare på en mindre byrå. Ligger nu på en lön 25.000 kr/mån Jobbat här i 12 år, nyligen fyllt 50 år. Ska på löneförhandling på måndag. Lite osäker på vad jag kan begära.

Svar:

Visst finns det en s.k. lönestatistik att tillgå men man måste vara medveten om att varje företag har sin egen lönepolitik och gör sina bedömningar individuellt. Har du bra motiv för ett lönepåslag borde 1500-3000:- kunna vara ett rimligt påslag. Har ditt ansvarsområde utökats sen förra förhandlingen bör du ta upp det som en anledning till "plånboksutfyllnaden". Finns det inget kollektivavtal på arbetsstället bör du kanske kolla hur det ser ut med tjänstepensionen för din del. Ett alternativ är att dela upp lönepåslaget i en del reda pengar och en del som blir en pensionsförsäkring. Pensionsförsäkringar är dessutom förmånligare för arbetsgivaren rent kostnadsmässigt.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.