Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lön för Inhouse-AD på stor kommunikationsbyrå

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jobbar som AD (inhouse) på en stor kommunikationsbyrå i centrala Sthlm. Fick en ingångslön på 25' med löfte om förhandling efter 6 månader- när jag visat vad jag går för... Det datumet börjar närma sig och jag fick för ca 3 mån. sedan veta att de vill ha mig kvar. Jag jobbar i snitt 45-55h/v. Detta är mitt "första jobb" men har vid sidan av högskolestudierna jobbat som markands ass. I övrigt har jag ok pensionssparande, friskvård, sjukförsäkring och 5v semester. Ingen övertitdsersättning utgår.

Jag hade tänkt mig 31' och argument såsom att mina arbetuppgifter har varit mer kvalificerade än de jag i första hand anställdes för att göra Mkt övertid och inte bara "intensiva perioder".

Vad säger du?

Tack på förhand!

Svar:

Att en duktig AD kan tjäna 31 000:-/mån. råder det inga tvivel om, snarare tvärtom. En meriterad AD kan i dagsläget lätt skrapa ihop ca. 35 000-45 000:-/mån. beroende på arbetsställets karraktär och storlek. Det finns också de som lyfter betydligt högre löner men då har kundkontakter och erfarenhet, med tiden, blivit ordentligt värderade av de aktuella arbetsställena. Frågan är hur pass meriterad du själv är? Jag vill inte på något sätt klä av dig ditt klädsamma självförtroende men du har inte varit anställd som AD mer än knappt ett halvår sen du slutat högskolan. Har ditt arbetsställe en lönepolitik där man normalt går in på en lön under provanställningen som är nästan 25 procent lägre än den man får som tillsvidareanställd är du rätt ute. I annat fall  bör du kanske inte bli allt för besviken om du "bara" får en 10 procentig höjning (2500:-). Så vitt jag vet så brukar inhousebyråer ligga något lägre lönemässigt en "fristående" byråer med det finns självklart undantag. Jag blir däremot lite förvånad över din arbetstid. Enligt den svenska arbetstidslagen ska den ordinarie arbetstiden högst uppgå till i snitt 40 timmar/vecka och det ser väl lite tveksamt ut i ditt fall.....?! När du jobbar 55 timmar i veckan tjänar du ca. 105:-/tim baserat på din nuvarande månadslön (25 000:-). Tar du sen 105:-/tim gånger 175 (antal timmar man arbetar på en månad) blir din faktiska månadslön dryga 18 000:-. Med andra ord..... Ju mer du arbetar utan ersättning för övertiden ju mindre tjänar du per timme.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.