Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lönenivå för originalare i Dalarna

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag har en treårig högskoleutbildning i grafisk design och tryckteknik, men jag saknar fem poäng matte till examen. Jag hann jobba som marknadsförare på en liten firma i några månader innan jag fick barn. Nu, två år och två barn senare är jag fortfarande mammaledig men vill börja jobba till våren. Jag tänkte främst söka originalarjobb.

Jag undrar så klart hur mycket lön jag kan begära. Jag bor i Dalarna, är det stor skillnad i lönenivå här jämfört med Stockholm? Påverkas min lön av att jag inte har tagit examen? Eller av att jag har varit borta från marknaden i två år och att jag har småbarn hemma?

Svar:

En arbetsgivare som vet vilka krav han/hon kan ställa på sina anställda vet  också "värdet" på de olika anställningsgraderna. Det är oftast lönsamheten på arbetsstället  som är den avgörande faktorn när det gäller själva lönenivån, d.v.s. den geografiska placeringen behöver inte vara avgörande.
En duktig originalare tjänar i dag, beroende på arbetsställets kund/kontostorlek ca. 28 000 - 38 000 .-/mån (+/-). Det finns även de originalare som gjort sig ett namn i branschen och de kan kvittera ut löner en  bit över 50 000:-/ mån. Är du duktig på det du gör och bara får chansen att visa dina kunskaper ska du inte misskrediteras som förälder. Skulle det visa sig att du väljs bort redan vid själva anställningsförfarandet p.g.a. ditt föräldraskap eller p.g.a. att du är kvinna är det en diskriminerande hadling som bör anmälas.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.