Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lönestatistik för projektledare

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag står just nu i valet av framtida yrke och funderar på att plugga till projektledare inom media på exempelvis Berghs. Känner dock att jag vill veta lite mer om lönestatistiken eftersom utbildningen kostar mycket pengar och man vill känna att man kommer klara av eventuella lån efter avslutad utbildning och ändå kunna leva gott. Räknar med att vara klar med pluggandet som 24-åring. Min fråga är alltså vad en ingångslön som nyutexaminerad bör ligga på?

Svar:

En projektledare av rang "snittar" någonstans mellan 35 000-45 000.-/mån. Många vet att man kan tjäna både mer eller mindre än nämda snitt och det som oftast avgör är arbetsställets storlek , erfarenheten hos projektledaren, kunderna och, ibland, den geografiska placeringen. man ska också komma ihåg att titlar kan vara lite förädiska när man frågar efter genomsnittslönen. Se till att vara säker på att det verkligen är en jämförbar projektledarroll det handlar om. Fråga gärna efter en arbetsbeskrivning och jämför med din egen vision av uppdraget så att din "påkostade" utbildning kommer till sin rätt..... Så långt det är möjligt i varje fall. Projektledarens "rang" avgörs oftast av den erfarenhet man har av att leda projekt. Är man ny inom gebitet får man därför räkna med en uppstartsperiod som lönemässigt kan ligga några tusenlappar under det s.k. snittet.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.