Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lotta Gröning: Offentligheten fryser ut Janouch, Heberlein och Sanandaji

Publicerad: 18 januari 2017, 12:37

Foto: Wikimedia Commons

Journalisten och krönikören Lotta Gröning uttrycker i en krönika på SVT Opinion stark kritik mot en offentlighet som enligt henne tystat röster som har utmanat åsiktskorridoren.


Ämnen i artikeln:

Ann HeberleinCarl BildtStefan LöfvenLotta GröningKaterina Janouch

De senaste dagarna har en tjeckisk tv-intervju med Katerina Janouch väckt stor uppmärksamhet. I intervjun uttrycker hon kritik mot hur invandringsfrågan har behandlats i Sverige. Samtidigt som hon lyfter upp de positiva sidor som invandringen fört med sig menar många att hon även påstått saker som inte stämmer. Så sent som i dag hävdade Carl Bildt och Stefan Löfven i en intervju med Aftonbladet att ”det har spridits bekymmersamma bilder av Sverige”. Just den här typen av uttalanden är några av de som Lotta Gröning vänder sig mot.

I en debattartikel på SVT Opinion beskriver hon hur hon som chefredaktör för NSD under 90-talet vände sig mot EU-medlemskapet och till följd av det frystes ut av lokala politiker. I dag menar hon att flykting- och integrationsfrågorna tagit den rollen i den offentliga debatten.

”Etablerade partier har skrämt sina egna väljare till främlingsfientliga partier. Fortfarande gäller det dock att väga sina ord på guldvåg när man talar om Sverige och flyktingar för att inte hamna utanför åsiktskorridoren och bli stämplad rasist. Några har valt att ta steget och bestämt sig för att våga säga vad de tycker. Jag tänker speciellt på Katerina Janouch, Ann Heberlein och Tino Sanandaji.”

Det är tre personer som enligt Gröning blir ”uthängda, skinnflådda och nedvärderade i egenskap av sina åsikter”. Gröning menar vidare att det ligger inom yttrandefrihetens ramar att deras texter kritiseras, men att ”åsiktspoliser” har drivit kritiken så långt att det mer liknar en häxjakt.
"Yttrandefriheten blir ett gungfly när åsiktspoliserna rycker ut" hävdar Lotta Gröning.

Avslutningsvis skriver hon att politiker gör skillnad på folk. Hon tar upp EU:s ledare, däribland Stefan Löfven, som grattat Donald Trump till seger i det amerikanska presidentvalet.

”De ska alla ge honom en chans. Det är skillnad på folk och fä. Heter du Katerina Janouch och kritiserar Sverige och flyktingpolitiken i tjeckisk tv då tar bokhandlare bort dina böcker och du blir uppsatt på åsiktskorridorens skamlista”.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.