Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lynxeye: "Hög tid för den stora, hållbara förändringsvågen"

Publicerad: 11 april 2018, 06:44

Ikea ställde nyligen om hela sin affärsmodell till att vara cirkulär. Johan Ekelin och Sara Watz på Lynxeye ser framväxten av en ny hållbarhetsvåg bland företagen.


Hållbarhet är vår tids stora förändringsvåg. Men fortfarande saknas den riktiga omställningen hos företag och allmänhet. Kanske kommer inte hållbarhetsutmaningarna tillräckligt nära oss i vardagen för att de ska värderas riktigt högt. Kanske har företag som kan påverka situationen ännu inte släppt loss all sin kreativitet för att få det att hända. Men nu är det dags. Vi är övertygade om att det går. Och att alla har allt att vinna på att hänga med. Se bara på Ikea som i dagarna gått ut med att de ställer om hela sin affärsmodell till att vara cirkulär.

Antalet artiklar om klimatet ökade med nästan tjugo procent under 2017. Bilder på flytande plastberg i världshaven, svältande isbjörnar och döda korallrev vid paradisstränder sprids som aldrig förr. Att vi har en global uppvärmning är många eniga om. Att vi behöver vända utvecklingen väldigt snart för att de humana och miljömässiga följderna inte ska bli katastrofala och oöverskådligt kostsamma instämmer de flesta också i. 193 av världens länder har en gemensam överenskommelse sedan över två år tillbaka, Agenda 2030, med 17 mål för en hållbar utveckling.

Trots det fortsätter vi i stor utsträckning med business as usual utan att göra en rejäl omställning. Vi använder jordens numera knappa resurser som om inget hänt och konsumerar som aldrig förr. Kurvor som måste vändas nedåt pekar istället brant uppåt. Utsläppen från nyregistrerade bilar ökar trots prat om eldrift och hybrider. Flygresandet ökar samtidigt som det kräver en rejäl insats att boka en rimlig tågresa ut i Europa. Hur är det möjligt att vi trots insikt och goda intentioner inte förmår oss att bryta gamla mönster och leva mer hållbart?

Den långsamma omställningen påverkas av två grundläggande utmaningar. För det första bygger vårt samhälle på flera hundra år gamla ekonomiska modeller där välstånd primärt mäts i termer av ökad BNP och konsumtion och kortsiktiga vinster allt som oftast belönas framför långsiktigt välmående för planet och människor. Ett synsätt som grundlades när vi fortfarande var få människor på en stor planet och vårt uttag av naturresurser eller dumpning av skadliga ämnen därför inte orsakade någon märkbar skada.

För det andra har företag ofta en god vilja när det gäller hållbarhet, men alltför många agerar reaktivt och ser hållbarhetsarbetet som ett krav för att följa regler och minimera risk. Det behövs fler företag som ser hållbarhet som en strategisk affärsmöjlighet som bör integreras i företags kärnaffär och inte behandlas som en sidoverksamhet. Det skulle skapa fler hållbara alternativ som är attraktiva för fler kunder.

Lösningen stavar vi filantrokapitalism. Alltså synsättet att det inte finns någon motsättning mellan att göra gott och att tjäna pengar. Vi är övertygade om att framtidens framgångsrika företag är de som inser att hållbarhetsutmaningarna medför nya affärsmodeller och tankesätt där välmående för planet och människor inkluderas som ett mått på framgång och där långsiktiga etiska aspekter utgör en naturlig del i beslutsfattande och styrning. Framtiden tillhör företag som ser möjligheter i Agenda 2030 med dess smörgåsbord av nya möjliga affärer grundade i ett sundare, fräschare och mer långsiktigt förhållningssätt. Framgångsfaktorn idag och imorgon är att hitta skärningspunkten mellan de tre ”p-perspektiven” planet, profit och people, där alla blir vinnare. Det är påfallande hur ofta det är möjligt om man aktivt letar efter möjligheterna.

Hållbarhet kan lätt riskera att bli lite elitistiskt, något för de som är insatta och har mycket pengar. En nyckel till framgång är tvärtom att se möjligheterna bland fler kundsegment och hitta vägarna in till allas goda vilja. Vår erfarenhet är att den finns där. Varför går det att sälja ett lågpriskoncept i dagligvaruhandeln som Willys med initiativ som ”eko för alla” och varför satsar även Lidl på att stärka sin hållbarhetsprofil? Hur kan det komma sig att en ”hamburgerkedja” som Max framgångsrikt kan leda vägen i restaurangbranschen med mer hållbart tänkande? Det bottnar säkert i en god vilja i de här företagen, men också i ett klokt kommersiellt tänkande där man attraherar kunder genom att tala till deras goda vilja på rätt sätt. Vi är alla olika och har både olika drivkrafter och barriärer till att konsumera mer hållbart, men alla människor har ett grundläggande behov av att bidra och göra gott på något sätt. Vi behöver bara mötas på olika sätt, beroende på våra olika förutsättningar och vad vi värdesätter.

Hållbarhet är inte exklusivt för de redan frälsta eller för de som har råd. Hållbarhet är en resa som alla ska med på. Det är vår tids stora förändringsvåg efter den digitala. Vänta bara inte för länge med att hoppa på, för då kan det vara för sent. Både för ditt företag, planeten och mänskligheten. De bästa innovationerna finns fortfarande kvar att upptäcka! Men se till att byta spår och istället använda den filantrokapitalistiska kartan så blir de enklare att hitta.

Johan Ekelin är en av talarna på Resumés, Lynxeyes och Veckans Affärers konferens Progress with Purpose Summit den 23 maj. Läs mer om eventet här eller här.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.