Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Lyssna inte på evangelisterna – ett verktyg är sällan lösningen på alla problem

Publicerad: 5 maj 2021, 09:57

Uttrycket om hammare och spik myntades av Abraham Maslow redan 1966.

Var skeptisk mot den som presenterar ett verktyg som en universal lösning på alla dina problem. Ett fenomen som är mer än vanligt inom marknadsföringsvärlden. Det skriver Resumés bloggare tillika Isobars byråchef Nils Andersson Wimby.


”Jag antar att det är frestande, om det enda verktyget du har är en hammare, att behandla allt som om det vore en spik.”

Citatet tillskrivs Abraham Maslow (ja, killen med behovshierarkin) och är en illustration av en kognitiv bias som kallas ”Instrumentets lag”. Denna lag säger i grund och botten att människor är alltför självsäkra gällande effektiviteten och kraften hos verktyg som de är bekanta med. Och däremot skeptisk till verktyg som är okända.

I studier har detta visat sig gälla många områden. Vid diagnos av psykisk sjukdom har läkare varit alltför benägna att diagnostisera människor med de sjukdomar som det fanns bra läkemedel för. I mjukvaruutveckling är fenomenet känt som ”den gyllene hammaren” och innebär att bara tillämpa programmeringsspråk och system som du känner som en lösning oavsett problemet. Vissa ser till och med ett mönster av orsakssamband mellan storleken på en nations armé och sagda nations benägenhet att lösa internationella konflikter med militära ingripanden.

Marknadsföringsområdet är naturligtvis inget undantag. Det är – på grund av en mängd nischer, tillvägagångssätt och självutnämnda experter – en magnifik grogrund för hammare.

Det blir mycket uppenbart när man tittar på ”extremisterna” i denna kognitiva bias: de som tar mycket små och isolerade metoder och verktyg (hammare) och höjer dem till gudabenådad nivå där de kan lösa allomfattande problem.

Varumärkespositionering, innehållsmarknadsföring, CX, syftesdrivet, 60/40, konsumentengagemang, programmatisk annonsering, AI och DTC är alla saker som av vissa människor presenteras som den heliga graalen för att uppnå tillväxt för företag.

Alla dessa kanaler och mekaniker är potentiellt användbara ”hammare”: för vissa specifika jobb kan de vara riktigt användbara verktyg. Men ett problem uppstår när evangelister lägger fram dessa verktyg som universella lösningar på alla problem för alla varumärken. Inifrån och ut-perspektivet leder till antagandet att just det problemet som verktyget du är skicklig på kan lösa är det största problemet för valfritt företag. Det leder till och med till antagandet att ALLA företag ser samma problem som huvudprioriteten. Alla är spikar.

Detta behöver inte vara ett problem om det finns en stark övergripande koordinator, en övergripande byggentreprenör så att säga, som kan sätta de hamrande människornas entusiasm i perspektiv och rollsätta den inom en större verktygslåda. Men så blir inte alltid fallet, av ett par skäl:

Lockelsen i något enkelt

En enkel lösning är tilltalande. Det gör att ett problem verkar hanterbart och sätter en tydlig väg framåt. Det är därför det kan vara lättare att säga, ”alla dina problem kan lösas med Influencer Marketing”, snarare än ”du har en komplex situation med sammankopplade utmaningar inom distribution, pris elasticitet och medieräckvidd i tillväxtsegment, som kommer att kräva flera lösningar att ta itu med. Det är komplicerat”

Bakomliggande motiv

De som förespråkar en unik lösning kan ha starka ekonomiska incitament att driva denna agenda. Broadcast-medier drar nytta av lösningar relaterade till bred räckvidd och känslomässig reklam. Fördelarna med personalisering är extra intressanta att driva för tech-plattformar som Adobe och Salesforce. Om du arbetar med detaljhandelsstrategier kan det vara fördelaktigt att presentera distribution och placering på butikshyllan som viktigast för ett varumärkes framgång.

Effektivisering och decentralisering.

Att marknadsavdelningar effektiviseras och blir mer uppdelade i silos som varumärke, försäljning, digitalt och CRM undergräver styrkan och mandatet hos en CMO som övergripande koordinator mellan verktyg, leverantörer och byråer.

När det blir uppenbart att ett verktyg inte gör det arbete det är tänkt att göra, försöker vissa specialister på det verktyget ändra narrativet. Det är inte fel på verktyget, det är hur det används.

”Om du inte låter influencers skapa innehållet själva, gör du inte influencer marketing rätt.”

”Du kan inte bara lägga ut din TV-annons på Facebook, du måste skapa anpassat videomaterial”

”Om du vill se någon effekt i TV-reklam måste du investera minst X miljoner”.

När denna typ av motvilja att byta riktning kör rakt in i en tegelvägg, kan det vara ganska underhållande. En nutida hammarsvingande klan är det datadrivna digitala ”rätt budskap vid rätt person vid rätt tidpunkt”-gänget. Låt mig vara totalt övertydlig: det finns definitivt ett stort värde i det området, det kan vara mycket användbart i vissa situationer. Men att tro att något verktyg är en universell lösning på alla problem är att lura sig själv.

Så när Tim Cook från Apple nyligen ställde sig upp på en konferens i Bryssel och levererade nedanstående rader betyder det något.

Technology does not need vast troves of personal data stitched together across dozens of websites and apps in order to succeed. Advertising existed and thrived for decades without it, and we’re here today because the path of least resistance is rarely the path of wisdom.

Det betyder att du aldrig ska vara för säker på överlägsenheten i det du vet. Det betyder att du ska vara öppen för nya perspektiv.

Tack för perspektivet Tim.

Nils Andersson Wimby, byråchef, Isobar

P.S. Insight intelligences studie Delade Meningar från nu i våras visar att 64 procent av svenskar föredrar reklam som är slumpmässig och som inte känns riktad till en person. Det är festligt.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev