tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nils Andersson Wimby: Många överskattar pandemins effekter på vårt beteende

När någon pekar på förändringar som på kort sikt kommer ”förändra marknadsföringen för alltid” kan det vara värt att fundera ett varv. Är det en faktisk, långsiktig förändring? Eller har något blåsts upp för att trendspaningar blir fräsigare med lite dramatik i historieskrivningen? Det skriver Nils Andersson Wimby.

Publicerad: 29 mars 2022, 08:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterTrendDigitala trender

”Världen är som den är, och människorna har sina föreställningar”.

Citatet från Klas Östergrens ”Renegater” är något jag alltmer återkommer till när jag funderar och resonerar kring reklam och kommunikation. Antagligen är det ett ålderstecken att man i en snabbrörlig och trendkänslig bransch håller fast i ett citat om kontinuitet.

Världen är som den är, och människorna har sina föreställningar. Nog känns meningen relevant när det ständigt florerar föreställningar i vårt skrå om drastiska nya trender eller förändringar. Här finns så klart många exempel på saker som blossat upp som trender, men sedan visat sig vara saker som inte materialiseras i den riktiga världen. Det kanske mest aktuella exemplaret är coronapandemin, som av vissa förutspåddes förändra konsumentbeteenden för alltid.

Givetvis skulle svenskarna nu äntligen börja handla mat på nätet, en total omställning var att vänta för vem orkar åka till mataffärer när man kan få AI-informerade matkasse-rekommendationer och snabba leveranser? Nåja, e-handelns andel av dagligvaruhandeln minskar nu kraftigt, efter en boost under pandemin. Just för februari var siffran ner 18,8% mot tidigare år, ganska dramatiskt.

Sökningar på hemleverans börjar också återvända till pre-pandemi-nivåer, likaså intresset för att skaffa vovve.  I motsatt riktning) återkommer ”boka bord”-sökningar till svenska google till förtret för matleverans-magnaterna. Slowly, nature is healing.

En större djupdykning i det här ämnet gör den alltid briljante Mark Ritson i sin krönika med titeln ”Welcome to the new normal, it’s the same as the old one”.

Han pekar på ett brett spektra av indikatorer: på biobesök, e-handelsindex, Zooms aktiekurs och efterfrågan på formella kontorskläder som områden där man såg en drastisk effekt tidigt i pandemin, men nu ser en tillbakagång till nivåer som de såg ut för två år sedan.

Eller ja, inte exakt till samma nivå som för två år sedan, utan till den nivå man hade varit på om den underliggande långsamma trenden hade fortsatt i två år.

Det är här det gäller att hålla tungan rätt i mun. Om man påstår att världen är helt oföränderlig är man blind för väldigt viktiga trender. Det är klart att digitalisering, elektrifiering, globalisering är vekliga trender, som på sikt kommer ha en enorm påverkan på en mängd branscher. Men att tro att kortsiktig volatilitet orsakad av extraordinära omständigheter automatiskt kommer fortsätta är minst lika dumt.

Att planera för en långsam och inkrementell omställning är något annat än att panik-stänga alla fysiska butiker för en tillfällig peak i e-handel.

När någon pekar på förändringar som på kort sikt kommer ”förändra marknadsföringen för alltid” kan det vara värt att fundera ett varv. Är det en faktisk, långsiktig förändring. Eller har något blåsts upp för att slide-deck om trendspaningar blir fräsigare med lite dramatik i storytellingen.

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Nils Andersson Wimby

marknadsföringskonsult, frilans

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev