Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Många ursäkter och lite ansvarstagande för bristen på mångfald, marknadschefer"

Publicerad: 18 juni 2019, 08:32

"Jag har sökt cirka 100 jobb och fått en intervju. Varje år får vi höra samma visa om att det är synd, att det är som det är och att nu ska ni minsann ta tag i bristen på mångfald.", skriver Nisrit Ghebil i ett debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

MångfaldReklam

Förra veckan publicerades en artikel på Resumé.se som uppmärksammade vad chefer på stora byråer och marknadsavdelningar har att säga om att bristen på mångfald i svensk reklam inte har förbättrats på 10 år. För den som inte har läst artikeln kan jag sammanfatta: många ursäkter, lite ansvarstagande. Att säga "vi tycker inte att vi har misslyckats." när er brist på mångfald har sett likadan ut i 10 år, trots att 25 procent av hela landets befolkning har utländsk bakgrund, är minst sagt pinsamt.

Det som förvirrar mig mest är att jag uppfattar det som att många ofta skyller på att det är "svårt" att öka mångfalden. Jag antar att dessa chefer håller med eftersom problemet antagligen hade varit löst om de tyckte att det var ett lätt problem att fixa. Vad exakt är det som är svårt? Jag har aldrig hört eller läst en ordentlig motivering till varför det ska vara så svårt att anställa fler icke-vita.

Vi finns i branschen. Vi är aktivt jobbsökande. Vi är utbildade. Vi har ofta någon form av erfarenhet. Vad exakt är det som är så svårt?

Jag kan nog tala för många när jag säger att man blir så otroligt trött. Ni förstår nog inte hur trötta vi är på att inte ens kunna få jobb vi ofta är överkvalificerade för.

Personligen tar jag nu examen i medie- och kommunikationsvetenskap, jag har jobbat med strategi och copywriting för varumärken som Snapchat och Apple genom min praktikplats i New York. Jag har jobbat som marknadskoordinator och content creator vid sidan av studierna. Jag har blivit publicerad i några av Sveriges största tidningar och jag pratar fyra olika språk. Jag försöker inte smygskryta – jag vill förklara att jag medvetet försökt samla på mig så mycket kunskap och erfarenheter som möjligt under min tid som student eftersom jag vet att jag, med utländsk bakgrund, kommer att ha svårare att få jobb efter examen.

Flera av oss med utländsk bakgrund har det tankesättet. Vi måste göra så mycket bara för att ens kunna konkurrera med vita personer. Jag och mina "etniskt svenska" klasskompisar börjar inte på samma startlinje när vi tar examen, jag måste komma ikapp innan vi ens börjat loppet. Jag har sökt cirka 100 jobb och fått en intervju. Varje år får vi höra samma visa om att det är synd, att det är som det är och att nu ska ni minsann ta tag i bristen på mångfald. När ni på allvar bestämmer er för att ta tag i det kommer vi att vara här – lika kreativa och kvalificerade som alltid

Ämnen i artikeln:

MångfaldReklam

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.