Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Människor söker mening när de snart fyller jämt

Publicerad: 3 februari 2022, 09:25

Fyrtioårskris... Ligger det närmare till hands för dig att tänka efter vad du gör med ditt liv när du närmar dig ett nytt decennium? Lugn, du är inte ensam. Rodolfos beteendevetare Rosanna Rippel finner stöd i forskningen.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfoNyheter

Trots att vi människor mäter tiden efter en kontinuerlig skala, tyder vissa beteendevetenskapliga studier på att särskilda numeriska åldrar inspirerar till större självreflektion än andra. Forskningen vi redogör för i denna text visar att vuxna i större utsträckning än annars söker efter existentiell mening när de närmar sig ett nytt decennium i ålder (till exempel. vid 29, 39, 49 år) eller föreställer sig att de går in i en ny epok. Detta leder till att man beter sig på ett sätt som tyder på ett pågående eller misslyckat sökande efter mening. Vi tittar här närmre på ett av experimenten bakom dessa upptäckter.

 

Vad säger forskningen?

I följande studie undersöktes huruvida människor vars ålder slutar på 9 och således är på väg in i ett nytt ålders-decennium var mer benägna att reflektera över hur meningsfullt livet kändes . I den första delen av studien analyserades svar från 42 000 vuxna från mer än 100 olika länder som fyllt i undersökningen World Values System, ett storskaligt datainsamlings-projekt som ägde rum mellan 2010 och 2014.  Deltagare rapporterade ålder, kön, hur ofta de reflekterade över meningen med livet, sin civila status, antal barn och sin arbetssituation. Endast personer mellan 25 och 64 år inkluderades i studien, vilket exkluderade pensionerade och unga personer som ofta är generellt benägna att leta efter mening bara i kraft av att befinna sig i en del av livet där det tas många beslut som sätter riktning för livet (utbildning, jobb m.m.).

Majoriteten av deltagarna uppgav att de tänker på meningsfullhet och syfte med livet relativt ofta, men forskarna ville se om detta var vanligare hos människor som var 29, 39, 49 eller 59 år gamla. För att säkerställa att resultaten inte påverkades av andra faktorer, såsom kön, familjesituation eller arbetssituation så kontrollerades dessa demografiska variabler i analysen. Tillsammans med resultatet från 3 andra studier av samma forskare tyder analysen från denna undersökning på att personer vars ålder slutar på 9 reflekterar över meningen och syftet med livet mer än personer i samtliga andra åldrar. På en fyrasiffrig skala (där 1=aldrig och 4=ofta) blev genomsnittet för denna åldersgrupp 3,28. Därefter kom åldrarna som slutade på 8 och 7 med 3,27, de som slutade på 1 med 3,26, de som slutade på 5 med 3,25, de som slutade på 4, 2 och 0 på 3,24 och sist de som slutade på 3 med 3,20.


Vad betyder det?

Vi människor är mer benägna att utvärdera, skapa rum för en överblick och reflektion över våra liv när vi är på väg in i vad vi uppfattar som en ny period. Åtminstone är det vad forskningen tyder på. Varför det är på det viset blir lätt en filosofisk fråga som är intressant att reflektera över, oavsett vilken siffra ens nuvarande ålder slutar på.

Rosanna Rippel, beteendevetare Rodolfo. 

 

Källa:
Alter, A. L., & Hershfield, H. E. (2014). People search for meaning when they approach a new decade in chronological age. Proceedings of the National Academy of Sciences, 111(48), 17066-17070.

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.