Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Marabou har just lanserat en ny konkurrent till Kexchoklad. Frågan alla ställer sig är varför

Publicerad: 12 februari 2018, 12:28

Marabou lanserar ännu en utmanare till Cloettas Kexchoklad. Håkan Olofsson frågar sig varför bolaget inte har lärt sig av tidigare misslyckanden.


Ämnen i artikeln:

CabombaCloettaMarabouHåkan Olofsson

Tamfåret (Ovis Aries) räknas inte till de klokare djuren. Oförtjänt kan man tycka då får instängda i hagar med elstängsel snabbt lär sig att undvika stötar. Med det sagt kan man undra vad Marabou håller på med.

Nu lanserar de en ny utmanare till Kexchoklad. För vilken gång i ordningen vet nog ingen. Marabou har tidigare provat Kexnougat, Marabou Kex, Marabou X och ett antal andra varianter. Gemensamt för dessa produkter är att de alla blev fiaskon.

Den nya produkten sägs vara mer "greppvänlig". Den förra (Marabou X) kom i flera bitar för att man skulle slippa smula ner sig. Men i just det här fallet hjälper inte produktutveckling.

Problemet som Marabou inte vill förstå är att positionen Kexchoklad redan är tagen.

Cloetta må slarva med andra saker. Som att de envisas med att marknadsföra Polly mot kids när huvudmålgrupp är tanter med Ultima Thule-skålar från Iittala, eller att deras chokladask Utvalda Favoriter är en usel utmanare till Marabous Aladdin-ask, men det här med Kexchoklad kan de.

Inte bara har Kexchoklad vunnit Ungdomsbarometern som starkaste varumärke, därtill har man fått konsumenterna att uppfatta produkten som ett fullvärdigt mellanmål – inte minst för skidåkare. En bedrift med tanke på att Kexchoklad till 85 procent består av fett och socker.

Exakt vad Marabou tänkte inför den här lanseringen vet de bara själva. Säkert finns det någonstans en powerpoint om hur lukrativ "kex-marknaden" är. Eller en trendanalys om Nutella och det globala behovet av nougat. Men någonstans, kan man tycka, borde varningsklockorna ha ringt.

Men icke. Marabou skriver själva att "den passar utmärkt att äta så väl på språng som på utflykt eller i skidbacken." Att Kexchoklad sponsrat alpina landslaget i flera år låtsas man inte om.

Den nya produkten är, precis som sina föregångare, dömd att misslyckas. Den kan säkert sälja en del i början. Kanske rentav lite till när en priskampanj kommer om några veckor. Ett sista försök till konstgjord andning brukar vara nya smaker. Men i slutändan är loppet ändå kört.

Ett misslyckade är bara ett misslyckande om man inget lärt sig. Fårskallarna i hagen vet att det inte lönar sig att stånga stängsel. Man kan tycka att Marabou vid det här laget borde ha lärt sig samma sak.

Håkan Olofsson
Varumärkesstrateg på Cabomba

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.