fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Marknadsförarna koloniserar – användarna tröttnar och drar”

Publicerad: 8 mars 2022, 14:08

Katarina Graffman och Jacob Östberg skriver om VR och metaverse.

Katarina Graffman och Jacob Östberg resonerar om fjortisars sexprat, ny teknik och samma människor – och hypen kring Metaverse.

Ämnen i artikeln:

Katarina GraffmanJacob ÖstbergMetaverseMarknadsförare

Jacob: En konsekvens av att samhället nu öppnar upp igen är att man äntligen bjuds på möjligheter att tjuvlyssna på vardagliga interaktioner. För oss som är intresserade av människors beteenden är ju detta en guldgruva. I förra veckan befann jag mig i två miljöer som jag inte befunnit mig i på länge som båda bjöd på fina tillfällen till tjuvlyssning. Jag åkte kollektivtrafik och jag fick gå på gala. 

Tunnelbaneresan bjöd på en en riktigt fin fjortisupplevelse. Satt i närheten av ett gäng killar som skrävlade om sina sexuella erfarenheter. Du kan säkert tänka dig på ett ungefär, ingen har någon jävla aning om någonting men alla låtsas att de inte gjort annat än pippat non-stop i flera år. Herregud vad de vet och kan allt. Och ingen vågar ifrågasätta med risk att avslöjas som oerfaren.

Katarina: Det låter verkligen sunt Jacob, pandemin går mot sitt slut och det du har att berätta är att du fått åka tunnelbana och lyssna på fjortiskillar som snackar sex…

Jacob: Jo, men tunnelbaneturen var bara förspelet så att säga. Klimax infann sig när jag kom till SPINN-galan och bjöds på nya möjligheter att tjuvlyssna. Grejen var nämligen att där lyssnade jag på konversationer som lät EXAKT likadana som de mellan fjortisarna på tunnelbanan. Tvärsäkra uttalanden om hur det fungerar och vad man ska och absolut inte ska göra. Framförallt vikten av att göra det. Herregud, har du inte gjort det? Du måste göra det, det är så jävla maxat! Massor av snubbar som snackar om det och låtsas vara erfarna och veta exakt vad de snackar om, samtidigt som ingen vågar ifrågasätta med risk att bli exponerad som naiv och oerfaren.

Katarina: Aha, jag fattar, du har lyssnat på METAVERSE-profeterna, de där ”snubbarna”!

Jacob: Exakt så. Nu ska jag förvisso vara ödmjuk inför det faktum att jag verkligen är tämligen rudis när det gäller Metaverse, men min erfarenhet från tidigare teknikskiften – om det nu skulle visa sig att Metaverse verkligen innebär ett teknikskifte – är att visst kommer mycket att bli nytt och annorlunda men samtidigt kommer vi inte sluta vara människor och många beteendemönster tenderar ändå att vara ganska konstanta över tid. De finner måhända nya uttrycksformer i samband med teknikskiften men de underliggande principerna är tämligen konstanta. 

Katarina: Ja, vi kommer inte ifrån att människan är människa med alla dess grundläggande drifter, begär och behov oavsett om vi drar på oss ett par VR-glasögon och försvinner in i datorns värld. Samma gamla människa men nya tekniker. Men också samma gamla vanliga ekorrhjul: något nytt och spännande uppstår, marknadsförarna är snabbt där och koloniserar, användarna tröttnar och drar. 

Jacob: Det man aldrig ska glömma är den kommersiella potentialen som finns i dylik osäkerhet kombinerad med hype. Här uppstår massor av möjligheter för flinka aktörer att sälja in lösningar till företag med löften om att de ska vara först på metaverse-bollen, alternativt hot om att de håller på att missa metaverse-tåget.

Katarina Graffman och Jacob Östberg. Doktorn i antropologi och professorn i reklam och PR som tillsammans skrivit boken ”Vi är vad vi köper” resonerar om människors beteenden och fenomen i konsumtionskulturen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev