Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Mats Edman slår tillbaka

Publicerad: 12 mars 2016, 15:05

Mats Edman ger sin syn på tidningen han lämnar efter sig.

Foto: Montage Andreas Elgstrand.

Dagens Samhälles tidigare chefredaktör Lena Hörngren menade att Mats Edman har förbrukat sitt förtroendekapital. Nu ger han svar på tal.


Ämnen i artikeln:

Dagens SamhälleMats EdmanSKL

Lena Hörngren noterar att Dagens Samhälle blivit en "annorlunda" tidning. Jag anställdes för att förändra hennes skötebarn. Ägarna gav mig muntliga och skriftliga garantier för att tidningen skulle vara publicistiskt helt oberoende. Annars hade jag självfallet aldrig åtagit mig detta utsatta jobb. Det publicistiska konceptet och företagets kommersiella strategi har godkänts av en enig styrelse varje år sedan 2010. Perioden 2010-2015 var i alla avseenden bättre än 2004-2010, då Lena Hörngren satt fast i en nedåtgående spiral.

Men jag förstår också att jag och Lena Hörngren representerar två oförenliga synsätt. Lena Hörngren beskriver - utan att begripa det själv - vad som är grundproblemet med den internpolitiska korrekthet som korrumperar journalister på medlems-och kundtidningar från organisationer, facket, partier, börsföretag och andra oprofessionella utgivare: Självcensuren och låtsas-oberoendet.

Lena Hörngren skriver att "... Mats Edman varit inne på en farlig väg. Han har ett renodlat kommersiellt tänkande och har ingen känsla för organisationstidningens logik. Om man har en ägare som inte har tidningsutgivning som sin huvudsakliga verksamhet lever tidningen – och chefredaktören – farligt om tidningen inte är till nytta för organisationen. Det räcker inte med läsarnytta."

"Ingen känsla för organisationstidningens logik."
"Det räcker inte med läsarnytta."

Ni hör själva. Så talar en person som accepterat "oberoende inom givna ramar". Men 2010 ville SKL faktiskt inte ha en inställsam organisationstidning. Den linjen gällde till 2014 då Socialdemokraterna, erkänt usla och intoleranta medieägare, kom till makten.

När jag efterträdde Lena Hörngren var det flera journalister som kom med "trigger warnings" om hur man skulle skriva för att inte "i onödan reta upp SKL i allmänhet, och vissa politiker i synnerhet" (läs Ilmar Reepalu). Dagens Samhälle är den enda redaktion jag varit på där reportrar ängsligt suckar "oj, vad ska ägaren säga" i tid och otid.

Vem "äger" arbetsgivar- och lobbyistorganisationen SKL? I min bok är det 290 olika kommuner och 20 landsting. De styrs av beslutsfattare från åtta större partier, vilka dessutom köper varor och tjänster från det privata näringslivet för 700-800 miljarder per år. För mig är dessa intressenter av princip lika mycket värda.

Att vara publisher betyder två saker. Som chefredaktör vakar man som en hök över det publicistiska oberoendet. Som vd ser man till att företaget går bra. För mig är detta kommunicerande kärl och min CV är full av både publicistiskt oberoende och ekonomiska vinster.

Några kommentarer gällande Resumés övriga publiceringar:

1. Jag är fri, partilös. Som publicist ansluter jag mig till den liberala synen på pressens oberoende roll i en demokrati. Då får man ta skit från socialister, kommunister, fascister, nazister, islamister, kulturrelativister, postmodernister och andra utopister som avskyr den moderna samhällsordningen. Samt av ryggdunkande rödrödgröna journalister i drev.

2. Tomas Backelin gjorde inte om formen för Dagens Samhälle. Det var designbyrån A4. Backelin anställdes för att förvalta den.

Mats Edman
Fd. chefredaktör, Dagens Samhälle

Fotnot:
Mats Edman har inte ställt upp på någon intervju under vår stora granskning av konflikterna på tidningen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.