Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Maxa löpupplevelsen även om loppet blir virtuellt 

Publicerad: 11 juli 2021, 07:05

Pandemin har begränsat våra möjligheter att träffas. I veckans beteendebank tittar Rodolfos beteendevetare Beate Undén på en studie som visar att kraften i att dela upplevelser inte är beroende av det fysiska rummet.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Vi människor är ju som bekant sociala djur, med en medfödd vilja att anknyta till våra nära och kära. Just därför har det varit så svårt att hantera pandemin – vi har inte kunnat träffa och förlita oss på våra vänner på samma sätt. Men vi har inte heller kunnat ta del av gemensamma upplevelser med främlingar, som konserter eller idrottsevenemang. Det verkar som att även den kommande löpsäsongen blir en virtuell sådan. Men forskning visar faktiskt att var vi springer har mindre betydelse än när för upplevelsen av gemenskap. 

 

Vad säger forskningen?

I en studie fick ett gäng studenter en video från en lokalkändis, speciellt riktad till dem. Varje student fick sedan välja en vän som skulle få ett liknande meddelande, och bestämma om denne skulle få videon redan samma dag eller först lite senare. Nästan alla deltagare valde att sända videon samma dag. Detta tyder enligt forskarna på att vi, om vi får välja, föredrar att uppleva positiva händelser samtidigt som våra vänner och bekanta. 

I nästa del av studien fick deltagarna föreställa sig att få en oväntad räkning – först på 50 och sedan på 100 dollar. I den ena gruppen var det deltagaren själv som fick båda räkningarna, men i den andra skulle de tänka sig att de själva fick den ena och deras kompis, som befann sig på en annan plats, den andra. När ville de ta emot räkningen? I gruppen som fick föreställa sig att de själva betalade båda summorna spelade det mindre roll om det skedde på samma eller olika dagar. Men när både deltagaren själv och dennes kompis skulle betala, ville man att det skulle ske på samma dag. Effekten försvann när man istället för en kompis skulle tänka på en person man ogillade.

Och vad betyder det?

Människor föredrar att uppleva såväl positiva som negativa händelser på samma dag som en kompis upplever något liknande. Sedan ett och ett halvt år har vi tvingats till fysiskt avstånd från våra nära och kära. Men studien visar att vi får ett känslomässigt påslag av att dela livshändelser med dem när dessa sker samtidigt, även om man inte är på samma geografiska plats. Samhället öppnar upp igen och vi kan börja träffas som vanligt. Men det finns massa lärdomar att ta med in i post-pandemivärlden, som att det inte är nödvändigt att vara på samma fysiska plats för att uppleva känslomässig närhet. Om du ska springa ett lopp i sommar gör det därmed kanske inte så mycket för upplevelsen om ni springer i samlad klunga eller utspridda på olika platser – bara det sker vid samma tillfälle så kan upplevelsen bli rätt bra ändå. 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor 

Shaddy, F., Tu, Y., & Fishbach, A. (2020). Social Hedonic Editing: People Prefer to Experience Events at the Same Time as Others. Social Psychological and Personality Science. 

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.