Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Med Erik Hamrén underskattar SVT publikens längtan efter seriös journalistik”

Publicerad: 23 juni 2014, 10:05

Klas Lundström och Erik Hamrén

Foto: Privat och skärmdump från SVT:s sändning av Tyskland-Portugal

David Fjäll konstaterar i ett soffsamtal med reportern Kristina Kappelin att det blivit svårare att få tillträde till världsfotbollens utövare. Kappelin håller med, till och med i mixed zone har reglerna blivit svårare. I samma studio - SVT:s - är tillgängligheten till svensk fotbolls mäktigaste man, Erik Hamrén, inga som helst problem. Han står till och med, om än tillfälligt, på deras lönelista.


Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VM 2014SVTErik Hamrén

Inom politisk journalistik är kontakter med makten dolda affärer, inom idrottsjournalistik är det det omvända. Där är det naturligt att utövare och granskare sätter sig i samma soffor och odlar goda och leende relationer. I Sverige är public service och SVT Sport till och med trendsättare.

Det blir skarpt läge en kväll. England lämnar VM innan tredje gruppspelsmatchen än är spelad. Få fotbollstränare är så omkramade i Sverige och svensk media som Englands nuvarande förbundskapten Roy Hodgson. För över 30 år sen tränade han Halmstad och Malmö FF. Erik Hamrén försvarar förbundskapten Hodgson i SVT:s VM-studio. Att Hamrén som sittande svenskt förbundskapten uttalar sig i huruvida det är klokt eller ej att kapa banden med Roy Hodgson är märkligt nog, men det är ett tydligt mönster i SVT:s sportjournalistiska prioriteringar. Eller snarare, bristen på journalistiskt tänk.

I P3-dokumentären »Fotbolls-VM i Argentina 1978« beskrev ett journalistiskt sjuttiotal som såg annorlunda ut men ändå alltmer återvänder från det döda. Då bodde svenska radioprofiler till och med på samma hotell som spelarna, "relationen" mellan utövare och granskare var självklar, gränsen obefintlig.

Medielandskapet är ett annat i dag och Hamrén är tillräckligt slipad för att förstå vikten av inpräntade budskap om herrlandslagets bragder (4-4 mot Tyskland nämns varje gång Tyskland ska spela) och sina egna taktiska kunskaper.

Johan Croneman, tv-krönikör i Dagens Nyheter, var själv inne på samma spår (15/6) och oförmågan från SVT:s sida att inte se problematiken är slående när de ställs inför frågor om en eventuell jävsituation när SVT anlitar Erik Hamrén.

»Det är absolut en relevant fråga och något vi diskuterade noggrant innan vi bestämde oss för att gå vidare med samarbetet«, skriver Max Bursell, SVT:s projektledare för SVT:s VM-sändningar, i ett mejl. »Samarbetet äger rum under en begränsad period, en period då det inte pågår någon verksamhet för det svenska landslaget. När den perioden är avslutad återgår vi till vår normala relation.«

Att granska makten och att ha makten är två vitt skilda saker, men dessa smälter smidigt samman i SVT:s VM-studio. Vad spelar det för roll? undrar kanske många. För sportjournalistik råder tydligen andra regler inom public service väggar. Max Bursell menar att det »inte är helt säkert att man blir bästa kompisar för resten av livet bara för att man jobbar ihop under två veckor.«

Ickesvaret på frågan om »svängdörrsmentaliteten« inom svensk fotbollsjournalistik, där media och industri springer in och ut till varandra, blir ett slags svar i sig. Att SVT är beredda att äventyra sin journalistiska integritet för att få åtnjuta Erik Hamréns expertkunskaper är inte bara i strid med public service direktiv, det är också att underskatta sin publiks längtan efter seriös och kritisk fotbollsjournalistik.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.