torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Medier bör hålla sig borta från populisternas verktyg"

Publicerad: 11 oktober 2019, 14:41

Debatten om SVT:s senaste kommunikationskoncept fortsätter.

"Populism kan inte skiljas från "populismens verktyg". Om seriösa medier börjar använda sig av "populismens verktyg" så är de inte längre seriösa medier – utan populister. Idén att bara vissa åsikter kan framföras på ett populistiskt sätt är rent av korkad." skriver Göteborgs-Postens Håkan Boström i en slutreplik i debatten kring SVT:s nya kommunikationskoncept.

Ämnen i artikeln:

Thomas BrenemarkSVT

Thomas Brenemark väljer att lägga ord och ståndpunkter i munnen på mig som jag aldrig framfört. Är det så hans ideal för det offentliga samtalet ser ut? Givetvis har medielandskapet förändrats. Men att människor har skilda världsbilder eller att många söker bekräftelse på sina förutfattade meningar är inget nytt. Tror Brenemark att nyhetskonsumenterna var mer vidsynta på den tiden när de valde tidning efter partifärg?

LÄS MER: "Boström missar att kommunikationslandskapet förändrats"

Brenemark skriver i sitt första inlägg där han hyllar SVT: "Man gör det i en paketering som slår populismen med dess egna verktyg. Det finns ett aktuellt exempel på hur effektivt det är; Greta Thunberg. Hon är ett lysande exempel på samma processer och mekanik som tagit Jimmie och hans gäng till toppen."

Det är här vi skiljer oss åt. Populism kan inte skiljas från "populismens verktyg". Om seriösa medier börjar använda sig av "populismens verktyg" så är de inte längre seriösa medier – utan populister. Idén att bara vissa åsikter kan framföras på ett populistiskt sätt är rent av korkad.

"Varumärkes- och positioneringsexperten" Brenemark gör även sedan stor sak av att traditionella medier skulle vara medskyldiga till populismens spridning. Ingen är helt oskyldig här. Men Brenemark kanske borde ta sig en funderare över vad hans egen bransch betytt för de senaste decenniernas fixering vid ytliga budskap och positionering.

Håkan Boström, ledarskribent, Göteborgs-Posten.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev