Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Medievärlden förtjänar att dö"

Publicerad: 15 oktober 2009, 07:42

Den femte oktober kom beskedet från Tidningsutgivarna. Medievärldens papperstidning läggs ner. Men den kommer inte att saknas av Peter Paunovic, vd på Dawn2Dusk.


Ämnen i artikeln:

Peter PaunovicMedievärlden

Peter Paunovic, vd på Dawn2Dusk.

I förra veckans Resumé läser jag nyheten att Tidningsutgivarna lägger ner papperstidningen Medievärlden. Medievärlden? Det är en tidning som jag aldrig har läst. Jag har faktiskt inte ens sett den. Då har jag ändå jobbat i ledande positioner i TU:s egen bransch i ett drygt decennium.
När jag letar rätt på några ex av tidningen får jag bekräftelse. Det här är inte en tidning för mig. I den tidning som säger sig vara ”den ledande affärstidningen” för dagstidningsbranschen blundar man totalt för affären. Knappt ett ord står att läsa om säljarna och -annonsaffärerna.
Problemet med Medievärldens blinda fläck är symtomatisk för den identitetskris som hela dagstidningsbranschen står inför.
Den mur som byggdes upp mellan redaktion och sälj på den tid när tidningar var säkra sedelpressar, har skymt sikten till den grad att tidningsutgivare tycks tro att den fria journalistiken ska rädda sig själv.

Lösningen när pengarna tryter blir därför, som i TU:s fall, att på ett defensivt sätt skära i distributionskostnaden och prata webbtidning. Kortsiktigt väljer man då att minska räckvidden samtidigt som man håller tummarna för att läsarna själva ska leta sig fram till ditt innehåll. Det är oftast inte särskilt lyckat.

Den fria, granskande journalistik som dagstidningar alltid förknippats med är ju en fantastisk produkt. Men den måste finansieras. Därför är det dags att synliggöra säljkåren. Det är vi som är den fria journalistikens verkliga försvarare. Detta eftersom det är vi som kommer att skapa de ekonomiska förutsättningarna för dess överlevnad.

Därför är jag så trött på allt prat om tidningsdöd. Dåliga, daterade medier dör alltid. De förtjänar att göra det. Men det är inte dagstidningen som företeelse det är fel på, det är oviljan till förändring.

För alla er dödgrävande journalister och tyckare som återberättar skrönor om dagstidningens snart stundande död har jag därför ett löfte:
Jag lovar att hemsöka er. Varje artikel, varje blogginlägg, varje oöverlagd profetia kommer jag att följa upp och bemöta. Ni kommer att ha mig i luren till öronen blöder. Ända tills ni har förstått. Dagstidningen är inte död. Den är bara på väg ur sin puppa för att kunna ta nästa utvecklingssteg.

Och till TU:s vd Anna Serner vill jag bara säga så här:
Grattis till nedläggningen. Låt oss nu starta en ny tidning tillsammans. En livsduglig tidning för en ny tid.

Peter Paunovic
vd Dawn 2 Dusk

Håller du inte med? Skicka ditt svar på Peter Paunovics debattartikel till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Peter PaunovicMedievärlden

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.