söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Migrationsverket: ”Man skulle kunna tro att vi redan anlitat din byrå, Hampus Knutsson”

Den här situationen löser inte Migrationsverket ensam. Här behöver vi hela Sverige. Det skriver myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik i en replik till krishanteringskonsulten Hampus Knutsson.

Publicerad: 17 mars 2022, 12:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mikael Ribbenvik är generaldirektör på Migrationsverket.

Foto: Tomislav Stjepic


Ämnen i artikeln:

MigrationsverketHampus Knutsson

Till att börja med vill jag tacka dig för ditt fina initiativ att bjuda in en familj i nöd till ditt hem. Den största utmaningen vårt samhälle ställs inför nu är att ta emot och kunna ordna värdiga boenden till så många människor. Frivilliga insatser kommer att vara avgörande.

LÄS MER: Kom igen nu Migrationsverket, det är kris och inte nio-till-fem-läge

Jag vill även beklaga att dina vänner som så många andra fick vänta i kö och inte var klara förrän kl. 16. Jag blir själv stressad, arg och omotiverat elak mot andra när jag hamnar i en ändlös kö.

Jag tackar också för erbjudandet att ställa dina tjänster till förfogande. Man skulle kunna tro att vi redan hade anlitat din byrå, för de råd du ger är precis sådant som redan pågår för fullt.

Vi jobbar långt mer än nio till fem. Vi maximerar övertidstaket och rekryterar 500 nya medarbetare och ändå måste vi prioritera de som inte har tak över huvudet inför natten. Vi har öppnat nya ansökningsenheter i Märsta, Norrköping, Växjö, Boden och Sundsvall med biometristationer, säkra linor, skalskydd och allt vad som krävs för att göra detta i enlighet med lagstiftningen. Inom några dagar lanserar vi även en digital tjänst för att underlätta registreringen och korta köerna.

Ukrainakrisen är av historisk omfattning. Tre miljoner människor har flytt in i EU på tre veckor. Det är köer överallt, i Lviv, vid polska gränsen, i Warszawa, på centralstationen i Berlin, i färjelägena på väg till Sverige. På en vecka har vi registrerat fler människor än under hela förra året.

Självklart hade vi kunnat ha en annan beredskap om det hade varit uppdraget. Sedan 2016 har Migrationsverket minskat antalet anställda kraftigt i takt med minskade anslag. Vi har dragit ner på boendebeståndet från ca 100 000 till 10 000. Naturligt eftersom inflödet av asylsökande minskat. Jag har därför varit tydlig från start med att den här situationen löser inte Migrationsverket ensam. Här behöver vi hela Sverige.    

EUs massflyktsdirektiv är en gammal lagstiftning som aldrig tidigare prövats. Nu skulle den tillämpas med några dagars varsel. Vår personal gör sitt yttersta, såväl när det gäller att registrera ansökningar i enlighet med den nya lagstiftningen som att utveckla nya digitala lösningar och mycket annat. Och det bästa av allt, dina vänner kommer att få skydd och beslut om svenskt uppehållstillstånd om bara några dagar.

Du är självklart välkommen att höra av dig till oss om du vill bidra i arbetet.

Mikael Ribbenvik
Generaldirektör
Migrationsverket

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev