Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Min arbetsgivare har skällt ut mig och sagt att det är förbjudet att använda jobbdatorn på det sättet. Stämmer det verkligen?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Jag har skrivit en diktsamling på min jobbdator. Min arbetsgivare har skällt ut mig och sagt att det är förbjudet att använda jobbdatorn på det sättet. Stämmer det verkligen?

Svar:

De allra flesta arbetsgivare brukar tillåta viss privat användning även av jobbdatorn. En sådan privat användning får dock inte påverkar it-systemen (stora bild- eller ljudfiler som blockerar servrarna) eller riskerar it-säkerheten, främmande program och filer).

Om arbetsgivaren har sagt att jobbdatorn bara får användas för jobbet och du trots det har använt den för att skriva en diktsamling på din fritid kan arbetsgivaren inte säga upp dig av det skälet. Det är helt enkelt inte ett tillräckligt allvarligt skäl. Om du har skrivit diktsamlingen på din arbetstid kan det dock vara annorlunda. Grund för uppsägning kan då föreligga.

Din jobbdator är också ett arbetsredskap som du har fått av din arbetsgivare för att göra ditt jobb, inget annat.

Nu när arbetsgivaren uttryckligen har meddelat att du inte får använda den till något annat än arbetet måste du flytta diktsamlingen från din jobbdator och arbeta vidare med den på annan plats.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.