Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Mobilen är reklamens nya dörrmatta

Publicerad: 12 september 2018, 08:56

De svenska reklamköparna drömmer sig fast i den datadrivna och digitala illusionen där man inte klarar av att se skillnaden mellan effektivitet och effekt, skriver Garbergs Jan Lindforss.


Ämnen i artikeln:

Jan LindforssGarbergs

Är det så konstigt att digital reklam, främst i mobilen, ger en dålig reklameffekt? Personligen tycker jag att den är lika irriterande som oadresserad direktreklam. Och därför har jag – reklamarbetare till trots – såväl en skylt med lydelsen "Ingen reklam tack" ovanför mitt brevinkast, som en adblocker installerad i min mobil.

Att det råder ett samband mellan öka digital annonsering och minskad reklameffekt torde väl inte ha undgått någon som läser Resumé. (Om du missade vårens temanummer så kan du läsa en artikel på ämnet här). Och många är de tunga röster som nu gör avbön från en tidigare närmast religiös tilltro till den digitala annonseringens mirakel; P&G:s Mark Pritchard uttryckte sig senast så här när han talade på Viva Tech i Paris tidigare i våras: " It's the biggest problem in the industry because it annoys our consumers - there are too many ads".

Trots den nymornade insikten om den kreativa reklamens betydelse för att bygga och
upprätthålla starka varumärken så tycks majoriteten av de svenska reklamköparna
fortfarande drömma sig fast i den datadrivna och digitala illusionen där man inte tycks se skillnaden mellan effektivitet och effekt. (Osäker? Läs BBH:s snabbsammanfattning här).

Men varför har då mobilen blivit reklamens nya dörrmatta? För att förstå detta tror jag det är enklast att kliva ur marknadsföringskostymen och betrakta mediet med privata glasögon:

Integritet.
Mobilen är, precis som min hallmatta, en del av min privata sfär. Mobilen är en förlängning av mitt jag; Här håller jag kontakt med vänner och kollegor via sociala nätverk och mail. Här sköter jag stora delar av min ekonomi. Här sorterar jag mina spellistor och förvarar mina privata bilder. Här vill jag ha kontroll. Och därför blir jag sjukt irriterad när denna förlängning av mitt jag svämmas över av oönskade reklambudskap, på precis samma sätt som jag när jag kommer hem till en hallmatta där reklambladen dränkt de ynka få önskade breven och
tidningarna. Lösningen: Ingen reklam tack.

Reklam som ställer sig i vägen.
Men, säger nu vän av ordning, du läser ju säkert tidningar och andra publikationer i din mobil. Och de måste väl kunna ha annonser, precis som deras fysiska motsvarigheter? Absolut. Men skillnaden är ju att annonserna i de fysiska tidningarna inte ställer sig i vägen och avbryter mitt läsande på det sjukt irriterande sätt som annonserna i min mobil gör. Och istället för att som i den fysiska tidningen ligga vid sidan om och passivt avkodas (och i vissa fall väcka mitt intresse), så bläddras den digitala annonsen bort på en millisekund efter att enbart väckt negativa känslor.

I grunden är ju detta självklarheter; Reklam måste förtjäna sin uppmärksamhet och belöna sin publik för att uppnå effekt. Men eftersom reklam varken är nyhetsjournalistik eller underhållningsindustri så måste den också respektera sin publik och inse att den är en "side- show" till den verkliga verkligheten. Därför ska reklam inte ställa sig i vägen. Därför ska reklam inte jaga sina målgrupper via tveksam övervakningsteknik (kommer GDPR sätta stopp för detta tro). Därför ska reklam inte dränka våra privata hemvister med oönskad närvaro. Och därför bäste/bästa reklamköpare, för reklameffektens skull, för målgruppens skull. Tänk om. Tänk rätt.

Jan Lindforss, account director, Garbergs

Ämnen i artikeln:

Jan LindforssGarbergs

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News