Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

När tåget saktar in

Publicerad: 25 februari 2019, 08:48

Foto: Mattias Edvall

Ålder är ett hett debattämne. Resumés äldste krönikör bidrar med ljus och mörker i mognadens tid.


Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

För länge sedan bodde jag intill en järnvägsstation. Därifrån finns ett par starka minnesbilder. Främst gänget som brukade ge oss småkillar stryk när vi väntade på att bommarna skulle gå upp. Men även en solblekt reklamaffisch som någon glömt att ta ner från fönstret utanför väntsalen. Bilden visade en liten flicka i en tågkupé som med nallen i famn såg ut över landskapet som passerade utanför. Copyn inleddes med "Minns du när du var barn?"

När människan närmar sig full mognad går tankarna gärna till barndomen: Doftförnimmelser av mammas nattlinne om morgonen. Skammen när man avslöjades för att ha snattat två Bugg. Den första tungkyssen på en iskall mopedsadel ...

Att se tillbaka är naturligt. Ditt liv är en bank av misstag och lyckokast som utgör ett rikt kapital för andra att låna av. Om de så önskar. Däri ligger hemligheten med att bli uppskattad även som äldre i arbetslivet – dela med dig men bara om du blir tillfrågad.

Efter många år inom ett yrke har du en oändlig brunn av erfarenheter att ösa ur. Vilket du gärna gör. Antagligen lite för gärna. Sent insåg jag misstaget i att alltför ofta referera till historiska kampanjer. Upplevdes förmodligen lika spännande som morfar när han berättade om de svenska kalkbrottens betydelse för kustsjöfarten. Därutöver saknar referenserna praktiskt värde av det enkla skälet att behoven i dag skiljer sig dramatiskt från förr.

Dessutom ligger det mycket gott i de yngre kollegernas vilja att pröva sin egen nyfunna förmåga, utan att snegla på vad som gjorts tidigare. Kan själv, som barnet säger. Det är centralt att man som äldre respekterar detta.

Vad kan du då tillföra, frågar du dig efter att ha varit inne på Minpen-sion och insett att den där vingården i Provence eller Toscana kanske inte är superaktuell just nu. Frukta inte.

Du når förmodligen fram till lösningarna snabbare i dag. Redan i initialskedet dockar du in i varumärkets personlighet. Omedelbart efter brief har du en eller par linjer som kan utvecklas. -Oväsentligheter sorterade du bort redan i uppstartsmötet och du formulerar strategier med en vokabulär som tål att ljudas i styrelserummen. Du har närmare till tangenterna, arbetar enligt devisen "vad jag gör nu, slipper jag göra sen". Och du vet hur det känns att ha småbarn, tonårsbarn och utflugna barn. Du förstår män-niskan i hennes oro och i hennes glädje. Du är ett fullfjädrat proffs. Men ett proffs som ofta längtar bort.

När mötesrummets mörkläggningsgardiner stängt ute vårsolen och Powerpointen över fjolårets marknadsandelar lyser kallt över de småbarns-trötta kollegernas gäspningar, då längtar du ut. Till en promenad tillsammans med din hund dit skogen tar vid. Till att öppna upp sommarstugan och vädra ut vintern eller dra presenningen av båten.

För mentalt pallar du inte lika länge när du är 60 som när du var 40. Du har inte samma lust, erkänn! Ett guldägg, nej inte helt nödvändigt. Festa loss med arbetskompisarna på firmafesten, aldrig i helvete. Numera dricker du ett par glas gott rödvin men är aldrig berusad för det skulle ta minst två dagar för kroppen att återhämta sig. Du blir kvällstrött och har svårt att sova längre än till 7.00 på nyårsdagen.

Även om du inte orkar tuffa på som förr, ska du inte lägga av. Ditt tåg har inte nått ändstationen, det har bara saktat in. Och det finns plats för dig förutsatt att du inte pladdrar på om hur det var förr. För din klokskap behövs, men inte nödvändigtvis dina minnen. Så sluta inte jobba. Börja jobba lagom i stället.

Björn Rietz, copywriter

bjorn@rietz.se

Ämnen i artikeln:

Björn Rietz

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.