Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nästa löneförhöjning kan göra ditt jobb tråkigare

Publicerad: 19 november 2020, 12:05

Foto: Getty Images

Att belönas för vad vi gör kan göra oss mindre motiverade att utföra sysslorna, även om vi i grunden tycker att de är roliga. Det skriver Beate Undén i veckans Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Varför klagar så många av oss på våra jobb, trots att vi lagt mycket tid och ansträngning på att få dem? Externa faktorer, som pengar och betyg, har förvånansvärt nog en negativ effekt på den interna motivationen – så pass att vår glädje och spontana uppskattning för en uppgift kan förtvina när vi börjar belönas för den. 

Vad säger forskningen?

I en studie delades dagisbarn in i tre grupper. Barnen i grupp 1 fick höra att de skulle belönas med en medalj efter att de målat med färgkritor, något de flesta barn har en intern motivation att göra. I grupp 2 delades medalj också ut, men utan att barnen visste det i förväg. Barnen i den tredje gruppen fick vare sig höra om eller ta emot någon belöning. Några veckor efter experimentet observerade man barnen för att se hur mycket de på eget bevåg lekte med kritorna. Barnen i grupp 1, de som på förhand utlovats en belöning, målade betydligt mindre än övriga barn. Att överraskas med belöningen verkade inte korrumpera den interna motivationen lika mycket, även om barnen i grupp 3 lekte allra mest med kritorna. 

Ett annat exempel från förskolan, som i Israel som regel stänger redan kl 16.00. Tidpunkten är förvånansvärt nog nästan aldrig ett problem och det har varit ovanligt att ens heltidsarbetande föräldrar hämtar senare än 16.30. Att komma för sent innebär att en stackars pedagog tvingas jobba över och skammen det medför att möta denne vid en sen hämtning har nästan alltid verkat tillräckligt motiverande för att komma i tid. Forskare ville undersöka hur dessa regelföljande föräldrars motivation påverkades av ekonomiska incitament. Kunde en liten bot göra att även de enstaka sena hämtningarna upphörde? Istället för att förlita sig på föräldrarnas goda vilja testade man att bötfälla de föräldrar som hämtade sina barn efter 16.10. Till allas stora förvåning upphörde inte förseningarna. Istället skedde det motsatta: straffavgiften resulterade i att dubbelt så många började komma för sent. Att betala boten blev ett smärtfritt sätt att köpa sig fri från skam och urholkade föräldrarnas spontana motivation att följa reglerna. 

Och vad betyder det?

Belöningar gör oss alltså inte bara mindre motiverade att göra saker vi gillar, de kan också få oss att anamma negativa beteenden. Att pengar korrumperar är därmed en sägning som kanske har mer sanning i sig än man kan tro. Yttre belöningar verkar få oss att tolka aktiviteter som värdefulla just för att vi belönas för dem, och om ersättningen upphör upphör också den entusiasm som kanske fick oss att börja intressera oss för ämnet från början. Att sluta betala ut löner är inte lösningen för att hålla den interna motivationen levande. Men kanske gör vi klokt i att inte överdriva betydelsen av en hög lön, ifall målet är att ha kul på jobbet.

Beate Undén, beteendevetare, Rodolfo

Källor:

Gneezy, U., & Rustichini, A. (2000). A fine is a price. The Journal of Legal Studies, 29(1), 1-17.

Lepper, M. R., Greene, D., & Nisbett, R. E. (1973). Undermining children's intrinsic interest with extrinsic reward: A test of the” overjustification” hypothesis. Journal of Personality and social Psychology, 28(1), 129.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.