Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nej, vår bransch är inte bidragsfuskare

Publicerad: 28 september 2020, 11:06

Linda Nilsson

”Att utmåla vår bransch som fuskare är vare sig korrekt eller rättvist. Alla sliter hårt för att göra rätt. Det är mycket att sätta sig in i för en byråledare och vi guidar våra medlemmar så mycket vi bara kan i frågan”, skriver Komms vd Linda Nilsson i ett kritiskt debattinlägg mot Resumé.


Ämnen i artikeln:

Linda NilssonKOMM

Återigen har det inkommit anonyma tips till Resumé om fusk kring permitteringsstödet. Enligt dessa anonyma uppgifter uppmanas anställda att arbeta heltid, trots att de på pappret är permitterade. Man kan lätt få känslan att hela branschen sitter och håvar in skattepengar trots att de inte behöver det.

Så är det förstås inte. Det är tuffa tider och jag har dagligen kontakt med byråledare som brottas med inkomsttapp och osäkra framtidsutsikter. Att branschen varit en av de mest drabbade råder det inget tvivel om. När Sveriges Annonsörer under våren frågade sina medlemmar hur de agerade under pandemin svarade 65% procent att de minskade sina investeringar.

LÄS MER: Personal larmar: Byråer fuskar med korttidsarbetet

Men att utmåla vår bransch som fuskare är vare sig korrekt eller rättvist. Alla sliter hårt för att göra rätt. Det är mycket att sätta sig in i för en byråledare och vi guidar våra medlemmar så mycket vi bara kan i frågan. Så när man börjar prata om permitteringsfusk är det viktigt att komma ihåg följande:  
Permitteringsstödet är preliminärt, alla företag som tar del av det har ett rapporteringsansvar efter 3 månader. Det betyder att stödet justeras om läget för företaget har förändrats. Det som nu kallas ”fusk” rättas alltså till i de flesta fall vid denna rapportering.

Tillväxtverket uppger själva att de aktivt jobbar med att upptäcka eventuellt bedrägeri. De tar också gärna emot tips. Så de anonyma tipsare som hör av sig till Resumé borde således, om de menar allvar, först och främst höra av sig till Tillväxtverket. Eller varför inte prata direkt med sin byråledare?

Som läget ser ut idag är det alltså inget som talar för att just vår bransch skulle vara större bidragsfuskare än andra branscher. Och eftersom rapporteringsansvaret släpar efter med tre månader så har vi idag ingen fakta att titta på. Låt oss därför avstå spekulationer byggda på anonyma tips!

Precis som Komm:s ordförande Helena Westin uttryckte det i Resumé Insikt-podden i våras så är det förstås helt oacceptabelt med fusk kring permitteringsstödet. Om det i framtiden skulle visa sig att någon av Komm:s medlemmar fälls för detta så kan dessa komma att uteslutas ur förbundet via styrelsebeslut.

Jag hoppas att branschen framöver ska sluta hängas ut som bidragsfuskare utan stöd i fakta. Precis som näringslivet i övrigt behöver vi få möjlighet att ta del av det stöd som finns tillgängligt för att ta oss igenom pandemin och hjälpa till att bygga upp den svenska ekonomin.

Gratisträsket

Resumé startar granskning: Gratisjobben i coronakrisens spår 

Pitchade för Selecta – sedan dök idén upp i annan kampanj  

Nyexaminerade Sara: ”Fem av sex byråer ville att jag skulle jobba gratis”  

Gratisjobb norm för byråer – bara fem procent får betalt vid pitch  

Intäkterna står stilla: Byråerna drar in lika mycket per anställd i dag som vid finanskrisen 

Byråledare vittnar om stillastående arvoden: ”Får betalt som på Göran Perssons tid” 

Linda Nilsson, vd, Sveriges Kommunikationsbyråer, Komm

Ämnen i artikeln:

Linda NilssonKOMM

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.