Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nils Andersson Wimby: Axiom om perspektiv, eller hur man får tillbaka vardagsperspektivet

Publicerad: 12 augusti 2022, 09:56

Nils Andersson Wimby.

Resumés bloggare Nils Andersson Wimby är tillbaka från semestern. Efter dagar på Liseberg och slöläsning av lokaltidningar konstaterar han i ett nytt blogginlägg att det givit honom något så viktigt som vardagsperspektiv: ”Man kan behöva påminnas om även saker som borde vara självklara.”


Ämnen i artikeln:

Nils Andersson WimbyOpinionNyheter

Ett axiom (latin för ”värde”, ”åsikt”) är ett självklart påstående vars sanningshalt inte kan betvivlas.

Inom marknadsföring finns det ganska få axiom som är bransch-gemensamma. Det finns många saker som kanske borde vara axiom, men som tappas bort i en nervositet i att inte hänga med i nya trender.

Exempelvis: Att gemene man inte bryr sig om reklam och varumärken, att de flesta köpbeslut fattas på ryggradskänsla och inte genom noggrann analys, eller att bra reklam är reklam som växer marknadsandelar och minskar priselasticitet. Ganska logiska och självklara påstående om man sitter och funderar på dem ett tag. Men tyvärr drunknar de i buzz kring brand ambassadors, digital customer journeys och gränsöverskridande kreativitet.

Ett annat axiom-värdigt begrepp inom marknadsföring är ”Tro inte att du är målgruppen”. Det finns många exempel på hur de som arbetar inom marknadsföring skiljer sig ganska distinkt från befolkningen i gemen. Rör man sig i vardagen mestadels inom denna ankdamm är det lätt att få för sig att urbana progressiva liberala light-hipsters i yngre medelåldern är medianen av svensk demografi.

Under semestermånaderna kan man få en uppfriskande korrigering av denna hemmablindhet (tillbringade 8h på Liseberg i sommar och tror inte jag såg en enda Birkenstock eller comme des garcons-tröja). Spontan-slagningar i Orvesto, läsande av lokaltidningar från mindre orter eller att prata med någon från en annan generation kan också verka vederkvickande.

På senare tid har jag hittat stor glädje i en ny kanal för ögonöppnande mot världen, och insikt i hur specifik och nischad min egen tillvaro är.

Twitter-kontot Random Restaurant är lika enkelt som genialt; Slumpmässigt plockas information from alla hundratals miljoner restaurang-recensioner som finns på Google, en adress och 4 bilder plockas från denna, och en twitter-post skapas. En gång i timman, dygnet runt, året runt.

Varje dag som jag öppnar Twitter får jag en liten inblick i världen. Från lyxkrogar i Franska Polynesien till syltor i Kuwait, från biljardkrogar i Alingsås till snacksbarer i Elfenbenskusten. Man påminns om länder vars existens man förträngt, och får en ögonblicks-bild in i lokal kost och inredningsdesign. En liten påminnelse om hur snävt mitt eget vardagsperspektiv är.

Man kan behöva påminnas om även saker som borde vara självklara.

Läs fler blogginlägg från Nils Andersson Wimby här! 

Nils Andersson Wimby

head of creative and media, If skadeförsäkring

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.