Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nu ska löften infrias – men vilket värde har de?

Publicerad: 8 december 2019, 08:29

Vad är poängen med att lova något när det finns en stor osäkerhet om det kommer att införlivas? undrar Resumés bloggare Per Nilsson.


Vad är grejen? Trots att framtiden är svårare än någonsin att förutse så haglar det nya löften till 2030 när vi snart går in i ett nytt decennium. Att spetsa mål kan vara nödvändigt för att förflytta en position, men för långsiktiga profetior kan bli svåra att relatera till. Den kommunikativa styrkan riskerar att blekna i ovissheten att nå dem.

Vurmen för jämna tal verkar ligga djupt rotade i oss. Så djupt att vi inte tycks lära av historien. När decennieskiftet nu står för dörren är det många löften som ska infrias – vissa svårare än andra, som att ingen ska omkomma i en ny bil från Hisingen (nu reviderat). Andra mål har säkert uppfyllts, frågan är om de är lika relevanta nu som när de sattes. Mycket vatten har runnit under broarna och förutsättningar förändrats. Låt visioner vara visionära. Att ladda med jämna årtal till en osäker framtid ökar inte sannolikheten att nå dem.

För ökad relevans och engagemang bör tidshorisont och ambition anpassas. Hellre sätta nya mål när de tidigare är uppfyllda än att bli nollvisionsgirig med sikte mot en framtid vi inte vet något om. Som diverse hållbarhetsmål. Eller Liberalernas löfte om att det inte ska finnas några utsatta områden år 2030. Trots applåderande linjemötesdelegater tippar jag att många känner viss tveksamhet inför det målet. Önskar dem verkligen lycka till, men kommunikativt tror jag att en halvering till 2025 hade varit starkare.

Ju jämnare siffran är desto större tenderar ambitionerna att bli. Decenniemålen står sig slätt mot det 400-årsjubileum som göteborgarna har framför sig. Aldrig förr har staden stått inför en sådan upprustning som nu – broar byggs, västlänkar grävs, jubileumsparker anläggs. Gustav II Adolf hade varit stolt, möjligtvis hade han undrat varför allt ska göras samtidigt så att staden måste stängas ner. Men vilket kungligt firande det kommer bli, även om allt kanske inte blir klart i tid.

Läs fler inlägg från bloggen ”Per tänker högt” här.

Per Nilsson, jobbar till vardags på teknikbolaget Semcon driver bloggen "Per tänker högt" på Resumé.se.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.