lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nya generationens TV-Shop är inte längre frågan om en trend — låt TikTok visa vägen

Publicerad: 28 mars 2022, 11:44

Även om TikTok växer snabbast av alla plattformar ligger marknadsförarnas fokus fortfarande på traditionella sociala medier. Ett hinder för utvecklingen av social live-shopping, menar Meltwaters Peter Heurling.

Liveshopping är det närmsta e-handeln kan komma interaktionen vi får och söker vid fysiska butiksbesök. Formatet tillåter inte bara konsumenten att trycka på spara eller köp direkt i live-videon; det tillåter en spontan och okonstlad tvåvägskommunikation som skapar en transparens och närhet vi tidigare inte kunnat förknippa med e-handel.

Ämnen i artikeln:

NyheterTikTok

Från en transaktionsinriktad e-handel till en där konsumenter underhålls, engageras, söker gemenskap och identifierar sig med varumärken som har ett samhällsengagemang. Så beskriver nya E-barometern 2021:s branschutveckling, och rapporterar samtidigt att 10 procent av svenska konsumenter vill ha mer liveshopping.

För den insatte må fenomenet ha varit med ett tag. Men jag vill tro att det är nu, när TikTok sakta men säkert börjar erkännas som den banbrytande video-plattform det är bland svenska varumärken — från SSU till Merchsweden — som social- och liveshopping kan börja accelerera på riktigt i vårt avlånga land.

Mer än en miljard människor besöker TikTok varje månad. Och 2021 var TikTok.com den mest besökta URL:n, framför både Google.com och Facebook.com. Det säger en hel del om plattformens inflytande, och kanske ännu mer om vikten av att marknadsförare börjar inkorporera TikTok i sina strategier.

Tråkigt nog visar siffror att så nödvändigtvis inte är fallet. Även om plattformen växer snabbast, ligger prioritering för 2022 fortsatt på de traditionella sociala medier-jättarna. Och där har vi en käpp i hjulet för utvecklingen av social- och liveshopping.

Nya generationens TV-Shop

Liveshopping är det närmsta e-handeln kan komma interaktionen vi får och söker vid fysiska butiksbesök. Formatet tillåter inte bara konsumenten att trycka på spara eller köp direkt i live-videon; det tillåter en spontan och okonstlad tvåvägskommunikation som skapar en transparens och närhet vi tidigare inte kunnat förknippa med e-handel.

Det är, om man så vill, den nya generationens TV shop.

Och nej, fenomenet är inte nytt. Det har tvärtom varit på tapeten sedan år tillbaka. Långt före TikTok-explosionen 2020 — den som skapade skiftet mot videofokus i sociala medier-världen — såg vi plattformar som Bambuser och Showroom ta fram helhetslösningar för shoppingintegrerad video.

Trots det påstår jag alltså att det är TikTok vi ska anamma och studera för att förutspå utvecklingen av liveshopping.

Vi har länge vetat och pratat om hur Kina, hem till TikTok-föregångaren Douyin och världens största e-handelsmarknad, visar framtiden för e-handeln i väst. Men hur väl har vi hakat på konceptet egentligen? Hur mottagliga vi varit? Konsumenter och varumärken i Kina har länge visat en öppenhet mot experiment inom handeln som vi i väst bara snuddat vid. När vi nu ser TikTok dominera och leda vägen för videoformatet globalt, är sannolikheten stor att detta kommer ändras.  

Vad är grejen med video?

Videoformatets egenskaper är centrala för liveshoppingen, och pratar vi video råder det ingen tvekan om att TikTok varit ledande senaste åren. I ärlighetens namn är Instagram Reels och TV närmast en kloning av funktionerna på Tiktok, och fram tills att Instagram introducerade en algoritm för att förhindra det, såg vi mycket av innehållet i instaflödet bära musiknot-loggan som tillhör konkurrenten.

Men vad är då grejen med video? Det möjliggör ett engagemang och en äkthet vi saknat under år präglade av perfekta influencer-flöden. Dagens konsumenter efterfrågar transparens i alla dess former. De vill se personer de kan relatera till, som provar, pratar om och interagerar med produkter. Och där reducerar video flera av de barriärer som ”traditionell e-handel” kommer med. 

AR och gamification  

Gamification är ett begrepp som många marknadsförare håller varmt om hjärtat. Idag känner vi till Q&As, live-chattar och reaktioner i realtid som metoder för att skapa engagerade konsumenter som driver försäljning. Men integrationen av spel- och underhållningselement kommer bara fortsätta växa, både på sociala medier och övriga liveshopping-plattformar.

En del må vara trötta på Metaverse-snacket, men allt tyder på att det Zuckerberg pratar om kommer vara nästa steg i live-shoppingens utveckling och gamification-process. VR och AR känns futuristiskt, men det finns redan flera exempel på varumärken som lyckats inkorporera uppslukande upplevelser — från Gucci till vår blågula möbelgigant.

När vi går mot en e-handel där konsumenter vill underhållas, engageras och få en personlig upplevelse likt den i butik, råder det ingen tvekan om nya generationens TV Shop inte längre är en trend — utan en central del av branschutvecklingen. Konsumenters förväntningar på online-shoppingupplevelser kommer bara att växa, och det gäller för marknadsförare att inte hålla tillbaka. Låt TikTok visa vägen. 

 

Peter Heurling — Senior Advisor & Director of Enterprise Solutions, Meltwater

 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev