Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Martin Edenström: Nya tider, nya roller – det gör en chief purpose officer

En snabb översyn av Linkedin är allt som behövs för att konstatera att det finns mängder av titlar, vissa mer begripliga än andra. Martin Edenström går igenom några exempel. Vad sägs om en karriär som chief purpose officer?

Publicerad: 12 oktober 2022, 11:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

NyheterMartin EdenströmOpinion

Vad står det på översta raden i din LinkedIn? Digitalbranschen med draghjälp från en kvickfotad startupscen har länge skapat innovativa och uppseendeväckande arbetstitlar. 2022/2023 är det inte så mycket ”Ninja” som gäller längre. Det finns andra, kreativa titlar att ta del av och nästan få gissa vad individen egentligen pysslar med. Stilbildande är jobb med post-pandemins moderna, nya arbetsplats. En ny vardag med hybrid arbetsmiljö har lett till mängder av mer eller mindre märkliga och ”zen’iga” titlar.

Head Of The Future Of Work är en sådan. Själva titeln antyder att ingen riktigt vet vad jobbet går ut på eller vad framtiden innehåller. Chief Purpose Officer dyker upp här och var, en nästan värre version av mer klassiska Chief Happiness Officer som tydligen etablerat sig i Sverige. Rollen finns t ex på svenska IT-konsulten Kvadrat i Göteborg.

Receptionist? Skulle inte tro det, den idag vanliga, kundorienterade rollbesättningen Customer Success Manager som kändes lite space’ig tre, fyra år sedan har utökas med att välkomna fysiska besök till kontoret via en Director of First Impressions.

Chief Fire Starter eller CFS är en titel. I själva verket är det en kreativ namngivning för säljchef. Creative Sustainabelist eller Edu-tainment Officer är tidsenliga och CSR respektive kombinationsfokuserade nya titlar 2022. Innovationschef eller Chief Innovation Officer i varianter har tagit över från t ex CIO. Även ”innovation” i en titel är anses nästan uttjatat i år, då finns istället Wizard of Light Bulb Moments att ta till.

Det artificiella då? Även om AI snarare ska ersätta manuellt jobb så har det lett till nya titlar. IBM har en egen Design Principal for Applied AI anställd. Även metaverse har lett till nya rollbeskrivningar. En svensk chef på Avanade har just befordrats till Global Head of Metaverse Service Hub.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Martin Edenström

Managing director, Consid Stockholm

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev