tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Nya toppdomäner leder till spekulationer

Publicerad: 27 mars 2014, 16:00

Google har satsat och ansökt om att driva 101 av de 1400 nya toppdomäner. Kommer sökjätten nu att kunna styra sökresultaten mot sina egna toppdomäner? Den frågan ställer DotKeepers vd Hjalmar Antonsson i en debattartikel på Resumé.

Ämnen i artikeln:

Google

Nu i mars 2014 fyllde Internet 25 år. Den enorma tillväxten av hemsidor under dessa år har gjort att tillgängligheten av lediga domäner blivit allt mindre. Den ideella organisationen ICANN ansvarar för Internets toppdomäner och röstade härom året igenom att utöka antalet toppdomäner.

Jag driver bolaget DotKeeper som bl. annat bevakar detta utvidgande; d.v.s. när ändelser såsom .SE och .COM skall utökas från dagens ca. 300 med ytterligare 1400 stycken. Inom en snar framtid kommer exempelvis .SHOP och .STOCKHOLM lanseras vilket innebär att hemsidor som www.ikea.shop, och www.lokaler.stockholm kommer att dyka upp på marknaden.

Google har ansökt om att få äga och driva 101 av de nya 1400 toppdomänerna. Skulle det kunna påverka oss som surfar på nätet, om Google går från att bara vara en sökmotor till att också äga toppdomäner?

Vanligtvis brukar det skrivas mycket om Googles förvärv och satsningar på framtida teknik, men gällande deras investering på toppdomäner har det varit väldigt tyst i media. Rolf Widerström, sökoptimeringsexpert på TopVisible, liknade det vid OS-finalen i hockey i Sotji mellan Kanada och Sverige, där matchen dömdes av kanadensiska domare.

Kommer Google nu att döma sitt eget Internet? Alltså kommer Googles nya roll på marknaden leda till att Google styr sökresultaten mot sina egna toppdomäner? Google och alla andra har fått betala 1,2 miljoner SEK per toppdomäns-ansökan, Google har alltså satsat med sina drygt hundra ansökningar.

Jag har haft förmånen att få föreläsa för entreprenörer om detta ämne. Att hitta bra lediga domäner under .SE, .COM eller .NU är inte lätt. Nya möjligheter att etablera företag och koncept med bra domännamn öppnas nu när utbudet ökar. Det bör leda till ökad konkurrens inom flertalet branscher, inte minst Internetrelaterade.

I många fall har flera olika företag ansökt att få äga samma toppdomän. Exempelvis har nio olika företag ansökt om att få driva .SHOP. Bland dessa märks Amazon och Google. I fall där flera ansökt om samma toppdomän kommer en auktion avgöra vem som får uppdraget.

Idag är företagare och privatpersoner vana vid att domänregistreringar kostar ett par hundralappar per år. Hur skall Google göra, som inte brukar ta betalt för sina produkter och tjänster? Kommer de börja skänka bort domäner hej vilt? Skulle det kunna påverka kunder och hemsideägare att främst registrera Googles domäner, om dessa är kostnadsfria? Vad kommer detta att innebära på sikt för domänindustrin?

Införandet av nya toppdomäner är en förändring av Internets infrastruktur. Jag kommer fortsätta bevaka området och ser fram emot att följa utvecklingen.

Hjalmar Antonsson, VD på DotKeeper

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev