lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Offentlig kommunikation är sällan lobbyism"

Publicerad: 22 augusti 2019, 09:14

Hanna Brogren, Generalsekreterare Sveriges Kommunikatörer

Sveriges Kommunikatörers generalsekreterare Hanna Brogren skriver ett svar på Mattias Svenssons ledare i DN, i vilken han argumenterar för att lobbysamhället har gått för långt.

Ämnen i artikeln:

DNSveriges KommunikatörerLobbying

Mattias Svensson skriver i Dagens Nyheter den 19 augusti att det är ett problem för demokratin att "sektorn för politisk påverkan växer ihop med den politiska makten". Frågan är värd att diskutera men bör då bygga på korrekta fakta.

Tyvärr går Mattias Svensson helt vilse där. Han tycks leva i tron att kommunikation i offentlig sektor är synonymt med lobbyism, vilket gör hela hans argumentation minst sagt grumlig. Faktum är att de allra flesta kommunikatörer i offentlig tjänst bidrar till demokratin och tillgänglighet för alla. De arbetar med intern kommunikation, förändringsledning, ger stöd till ledningar i att modernisera och skapa engagemang internt. De ser till att invånare och företag får relevanta webbsidor och digitala tjänster som förenklar vardagen. De skapar tillgänglighet och dialog via sociala medier. De bistår i samhällets oundvikliga kriser. De folkbildar, anpassar sig efter invånarnas behov och genomför uppdrag från våra folkvalda. Och de bistår medier, inte minst i deras granskande uppdrag.

LÄS MER: "ASAP Rocky – att urholka en rättighetskamp"

Inom kommuner, regioner och staten arbetar runt 1,5 miljon svenskar. Det är en sektor som precis som samhället i övrigt genomgår stora förändringar. Kommunikation blir allt viktigare. Allt var så mycket enklare när 90 procent av svenska folket läste sin morgontidning, tittade på kvällsnyheterna på TV och kunde informeras via massutskick i brevlådan eller "Anslagstavlan" i Sveriges Television. Men den tiden är över.

Visst förekommer det att offentliga, politiskt styrda verksamheter tar hjälp av lobbyister för att driva frågor och påverka beslut. Huruvida det ska ske eller ej är i slutänden ett politiskt beslut. Vill Mattias Svensson debattera hur dessa tjänster bör bemannas har han en fråga att driva. Men han bör inte blanda ihop det med kommunikatörens roll i vardagen.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev