Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Okänt dokument visar Bonniers kluvenhet

Publicerad: 27 mars 2014, 08:54

Dokument bevisar Palmes förhandlingar med Abbe Bonnier om DN, skriver Bertil Torekull. i en debattartikel.

Familjen Bonnier dementerar Bertil Torekulls uppgifter om att Socialdemokraterna, med partiledaren Olof Palme i spetsen, förhandlade med Abbe Bonnier om ett köp av DN på 1970-talet. Men det finns dokument som visar att så är fallet, skriver Bertil Torekull.


Ämnen i artikeln:

Jeanette BonnierBonnierBonnier AB

Med något som liknar harm tillbakavisar bokförläggare Albert Bonnier uppgiften i min bok "Att dansa med vargar"  att socialdemokraterna l975-1977 mycket gärna  ville köpa Dagens Nyheter av Bonniers (DN och Resumé.se 21/3). Han bedömer nyheten som "en ren saga" och "ett påhitt".

Hur Albert Bonnier, 1977 studerande vid Stockholms universitet och ännu långt från Bonnierstyrets olika grytor, kan veta detta och att en försäljning överhuvudtaget " aldrig diskuterats"  är utomordentligt svårt att förstå. Jag har papperna som bevisar motsatsen . I en skrift på över 100 sidor kallad "Processen" och som jag vill kalla Abbes försvarstal efter den sensationella valutarättegången i Halmstad där Abbe oskyldig friades från ett åtal med politiska förtecken, framgår saken utförligt.  "Processen", skrevs av den åldrande mediemogulen 1977 sittande på Dalarö (hans semesterhem) och Skåpafors (en bruksherrgård i Dalsland som Bonniers ägde). Han berättar där detaljerat om bakgrunden till att han mötte Olof Palme före och efter valet 1976 för att diskutera sossarnas önskan att via KF (COOP) köpa DN till ett mycket fördelaktigt pris (5-6 gånger börskursen).

Inte minst avslöjar Abbe familjekluvenheten inom DENI, namnet på den gruppering inom Bonniers, som ägde tidningen. Så här står det i Processen på sidan 62 i avsnitt V11 betitlat "DN-episoden":

"Frågan om familjen borde fortsätta att genom sin andelsförening DENI äga röstmajoriteten i DN AB hade öppet diskuterats... Advokaten Bengt Cederquist hade, på uppdrag av Tomas Bonnier, skrivit en PM som... distribuerats till några av de äldre deltagarna... Tomas var både av principiella och ekonomiska skäl ivrig att bli fri från den bindande överenskommelsen i DENI... Han och andra i den s k  Kaj-grenen ville sälja. Hans syster Suzanne däremot inte."

Det ansågs
enligt Abbe troligt att Olof Palme fått höra om dessa familjediskussioner. Som pådrivande i de inre spekulationerna framstår Abbes svärson, den i kretsen kring Kjell Olof Feldt djupt indragne Jörn Donner. Denne var övertygad om att Riksbankens ordförande, Krister Wickman, genom sin polisanmälan mot Albert och Simon Bonnier om valutabrott  ville sätta extra press på Abbe att sälja DN. Chefredaktören på Svenska Dagbladet Gustaf von Platen hade uttalat att "den borgerliga sidan" ( i valet 1976) var övertygad om att därest Abbe fälldes i valutamålet skulle Bonniers tvingas frångå ägandet av DN.

Det antyddes
i de ledande kretsarna i Stockholm att om Bonniers förklarade sig villiga sälja så skulle detta ha positiv inverkan på utgången av målet i Halmstad. Den gamle Abbe tog upprört avstånd från dessa infama rykten vilket skildras i "Processen". Han dedicerar i ett rörande brev sin vittnesutsaga till sina döttrar Jeanette och Charlotte vilket Jeanette enligt DN Kultur 21 mars inte säger sig komma ihåg. Hon borde rannsaka sitt minne.  Hon kan inte ha glömt detta viktiga papper. Allt i faderns dokument bär äkthetens prägel, även stavfelen.  Min källa är hundraprocentigt pålitlig. Det bör påpekas att Abbe själv var ytterst kluven även om han ofta var dödstrött på bråket på DN.

DN som i år med berättigad stolthet firar sitt jubileum borde istället för att tillbakavisa historien ta initiativ till en vetenskaplig utredning inte bara om icke-försäljningen till socialdemokraterna men även hela det juridiska, politiska och journalistiska spelet kring det famösa - underliggande antisemitiska - målet mot släkten Bonniers dåvarande huvudman och hans bror Simon.

Bertil Torekull, författare till "Att dansa med vargar" (Ekerlids Förlag), 21 år i Bonnierhuset, Dagens industris grundare och under en intensiv tid på 70-talet nära medarbetare till Albert Bonnier Jr.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.