Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Om att leva som man lär

Publicerad: 9 mars 2020, 15:26

REPLIK. I fredags riktade Lennart Håkansson kritik mot MSB:s beslut att skicka ut ett pressmeddelande om att en anställd smittats av coronaviruset. Myndighetens kommunikationsdirektör Morgan Olofsson menar att tystnad skulle kunna ha skadat förtroendet för MSB.


Ämnen i artikeln:

MSB

A och O i kriskommunikation är öppenhet, transparens och korrekt information. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ansvarar för att hålla ihop och samordna den myndighetsgemensamma kommunikationen vid händelser, bland annat aktuellt just nu med anledning av spridningen av Coronavirus och Covid-19.

LÄS MER: ”Coronaviruset verkar sätta sig på omdömet också”

Vårt viktigaste budskap i vår interna kommunikation är samma som den vi torgför externt, nämligen att vi lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd, och följer regionernas anvisningar. Människor som får korrekt information som de känner förtroende för kommer att agera klokt, därför ingår det i vårt uppdrag att vårda förtroendet för den information vi sprider.

Det är kontexten när vi valde att offentliggöra att en av våra egna medarbetare är smittad. Genom att åskådliggöra hur vi själva arbetar internt, illustrerar den hållningen öppenhet och förtroende för våra myndigheter. Det hävdar jag motverkar hysteri och överreaktioner.

Antag nu att vi hade hållit tyst istället. Våra medarbetare är ofta ute i samhället och kommunicerar med sin omvärld. Det skulle ganska snart sippra ut att vi har en medarbetare som är smittad. Risken finns att det skulle ha kunnat tolkas som att myndigheten hemlighåller något. Just såna misstankar riskerar att få snabb spridning och att gröpa ur förtroendet för alla ansvariga myndigheter, inte bara MSB. Och som alltid är det bäst att själv berätta historien först, snarare än att vänta på att någon annan gör det åt en.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB

Ämnen i artikeln:

MSB

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.