söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Om det är rockstjärnor som flyr är det positivt för branschen och mänskligheten”

Branschen har tappat sin attraktionskraft – men det behöver inte vara dåligt. Det skriver reklambyrån Pools grundare Arvid Axland i en replik.

Publicerad: 5 juni 2023, 11:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Arvid Axland.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

Karriär

"Vi är inga rockstjärnor längre" skriver Yasmine Winberg i sin ledare. Det är ju faktiskt en god nyhet, en befriande insikt och en utgångspunkt för att skapa attraktionskraft för våra yrken.

LÄS MER: Låt oss tala om elefanten i rummet

Jag vill inte ha "rockstjärnor" som kreatörer, och inte heller som journalister för den delen. Om det är sådana som flyr våra yrken är det en positiv utveckling för branschen och mänskligheten. Då kan vi fylla platserna med något annat – humanister. Jag vill ha människor på de yrkesrollerna som inte har som drivkraft att synas själva, utan istället drivs av att göra något bra för andra. De är genuint intresserade av andra människor och har förmågan att fånga upp och gestalta vilket upplevt värde ett fenomen eller ett varumärke kan ge sin omvärld. De använder sin kreativitet för att spela en positiv roll i människors liv, inte lura dem att klicka på en knapp. De bryr sig naturligt om teamet och den goda idén, inte vem som kom på den.

Där någonstans ligger också grunden för att  skapa attraktiva arbetsplatser dit talanger vill. Allt börjar inifrån. För att attrahera humanister, och människor överlag, behöver vi odla arbetsplatser och affärsidéer som sätter människan i fokus. Ingen vill jobba på arbetsplatser där det krävs vassa armbågar för att bli sedd. Ingen vill jobba med reklam som förpestar människors liv. Och ingen vill jobba med företag som är dåliga för mänskligheten.

Vi har världens roligaste yrke och världens möjlighet att skapa attraktionskraft.

Tänk att vi hela tiden får nya möjligheter att identifiera och framhäva meningsfulla värden från företagen som anlitar oss.

Tänk att vi förväntas komma på det oväntade, något som skapar känslor hos människor.

Tänk att vi får vara i ett sammanhang som premierar kreativitet, inte dödar den.

Tänk att vi får jobba tillsammans på ett sätt som ger energi, inte kör slut på varandra.

Det är ett erbjudande som inte är speciellt svårsålt till nya talanger.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Karriär

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev