Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Om vår medverkan i Almedalen är rätt beslut återstår att se"

Publicerad: 19 mars 2019, 07:50

Inför beslutet att medverka vid årets Almedalsvecka förde vi intensiva diskussioner med ideella organisationer som påverkas av nazisternas närvaro. Tyvärr fanns inte Make Equal på den listan, trots det hoppas vi att vi tagit rätt beslut skriver Simon Strand, initiativtagare till #näringslivetbackarupp.


Ämnen i artikeln:

Simon Strand

Nu går jag rakt i fällan, och bidrar själv till att förstärka den nymodiga kultur som innebär att sådant som med enkelhet hade kunnat avklaras med vanlig mejlkorrespondens mellan två parter, i stället redan i första steget avhandlas genom kverulanta "öppna brev" på resume.se. En erbarmlig utveckling, men det är väl bara att anpassa sig till de nya spelreglerna.

Inför att vi som står bakom #näringslivetbackarupp ens hade fattat vårt beslut om närvaro på Almedalsveckan 2019 skickade vi ett preliminärt betänkande till ett antal av de ideella organisationer som drabbats av nazisternas framfart under föregående år. Tyvärr fanns inte Make Equal med på den sändlistan. Det var mitt misstag och jag ber om ursäkt för det. Hoppas ni kan godta den.

Flera — men uppenbarligen inte alla — berörda ideella organisationer var alltså informerade på förhand; först om vårt övervägande, och sedan om själva beslutet. Alla inkommande frågor eller synpunkter har vi försökt besvara. Tyvärr är Make Equal inte ensamt bland dessa aktörer om att ha negativa upplevelser av hur rättssystemet behandlar ärendena.

Det är naturligtvis beklagligt, bekymmersamt och något vi diskuterat internt. Samtidigt är hela rättssystemet satt under stor press just nu (i alla fall om man får tro vad som står i tidningen) och varför hanteringen brister eller tar tid i enskilda ärenden är svårt för oss att bedöma. Vi har vare sig heltäckande information eller perfekta svar på dessa svåra frågor.

Den kommentar om beslutet att närvara i år som vi skickade till media, däribland till Resumé, publicerades tyvärr inte i sin helhet, vilket vi såklart hade önskat. Här kommer hela kommentaren, bland annat med en passus i mitten (fetmarkerad nedan) som försöker precisera något sålunda vad vi anser att den "bra responsen" bestod i:

"Efter förra årets Almedalsvecka gick våra företag och organisationer ut och ställde krav på polisen, kommunen och projektgruppen som arrangerar Almedalsveckan att presentera kraftfulla förbättringspunkter för hur de skulle skydda individer och organisationer på plats under Almedalsveckan för att verka i demokratisk anda. Vi skrev bland annat:

"Vi är övertygade om att man inom befintlig lagstiftning kan göra mer. Vi kräver att resurser avsätts och prioriteras rätt. Vi kräver att angripare konfronteras och lagförs. Vi menar att ordningslagen ger stöd för att våldsamma organisationers friheter kan inskränkas när deras närvaro riskerar att störa ordningen".

Sedan dess har vi fört dialog med såväl polisen som projektgruppen som arrangerar Almedalsveckan. Vår samlade, och gemensamma, bedömning är att de svarat upp mot denna förväntan i sina svar till oss.

Vi anser att det är bra att polisen tillför resurser och ökar sin synlighet, signalerar att de ska operera snabbare, och att Almedalsveckan skapar en plattform för att intensifiera diskussionen på politisk nivå kring detta.

Vi förstår samtidigt att vare sig polis eller arrangör kan garantera en extremistfri vecka, och det är inte heller vad vårt upprop har gått ut på. Det är mycket sällsynt att stora arrangemang förlöper helt utan exempel på brottslighet eller incidenter. Samtidigt har den offentliga förvaltningens prioriteringar och verktygslåda stor betydelse, liksom våra egna möjligheter att påverka.

Efter noggrant övervägande har vi beslutat att närvara även på årets Almedalsvecka. Vi har haft en bra och konstruktiv dialog med Almedalsveckans parter, och både tror och hoppas att innehållet i de svar vi har fått kommer leda till en förbättring jämfört med föregående år. Vi kommer följa utvecklingen noggrant. Våra undertecknares intresse för demokratifrågor och samhällets utveckling kommer fortsätta manifesteras på Almedalsveckan, liksom i andra sammanhang."

Sedan kan man dividera om i fall åtgärderna är tillräckliga och om beslutet är rätt. Det är inga lätta frågor att besvara på förhand. Den som ändå satt inne på facit.

Om du har följdfrågor kring kommentaren, efter att ha sett den i sin helhet, är du välkommen att skriva en replik, så ska jag försöka besvara de frågorna också. Även om det inte är säkert att jag har svar på allt.

Men nästa gång du vill diskutera något och det kan finnas åtminstone en liten möjlighet att ett svar redan finns att söka på andra sidan av det så kallade bruset, så är du välkommen att slå mig en signal direkt på 0725 578 500.

Även i diskussionen om just detta upprop kan jag ge en mer ingående beskrivning av samtalen med polis och arrangör över telefon eller mejl till berörda ideella organisationer, än vad jag kan göra på denna debattplats.

Till sist vill jag bara accentuera vilket viktigt arbete ni på Make Equal gör, och har gjort sedan starten för ungefär nio år sedan. Att ni fortsätter med ert oförtröttliga arbete, även när det tar emot, är viktigt och beundransvärt, särskilt eftersom jag vet att det inte alltid är så enkelt.

Simon Strand, initiativtagare till #näringslivetbackarupp.

Ämnen i artikeln:

Simon Strand

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.