Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Organisk räckvidd i sociala medier? Javisst, men på nya ställen

Publicerad: 2 oktober 2017, 12:26

Det influencers och företag generellt gör fel är att låsa sig paniskt vid sociala mediers primära nyhetsflöde, skriver Amanda Oxell.


"Den organiska räckvidden fortsätter sjunka på Instagram", ett ämne som är näst intill uttömt då det diskuterats flitigt i branschpress de senaste veckorna. Stackars influencers som byggt hela sin business där. Dumma, oförutsägbara Instagram. Ja, ni har antagligen läst det.

Något ingen har vågat sig på hittills är att prata om vägen framåt. Kanske är det för att de som har skrikit högst inte är tillräckligt insatta för att resonera i saken. Jag känner mig däremot manad att göra ett försök.

LÄS MER: Organisk räckvidd är inte död – den är din enda utväg

Vi kan börja med att konstatera något så enkelt som följande; Den organiska räckvidden på plattformar som Facebook och Instagram kommer inte att dö. Den genomgår en förändring.

Anledningen till att den organiska räckvidden inte kommer att kapas helt och hållet är enkel. Idén om sociala medier grundas i tankarna kring det sociala nätverket. Ett socialt nätverk definieras inom sociologin som ett "mänskligt kontaktnätverk" och däri finns också det som motiverar människor att använda sociala medier. Genom att kapa den organiska räckvidden helt skulle man tappa användarna.

Att den organiska räckvidden förändras är i sig ingenting märkvärdigt. Den är starkt kopplad till de sociala mediernas intäktsmodeller och precis som andra produkter och tjänster utvecklas den kontinuerligt. Därför måste man, om man vill göra organisk räckvidd till en del av sin sociala medie-strategi, också vara beredd att sätta sig in i denna utveckling. Rimligt? Ja.

LÄS MER: Influencernätverkens ohållbara affär

Vi har sett Facebook gå igenom precis samma utveckling som Instagram tar sig igenom just nu. På Facebook kapades den organiska räckvidden i nyhetsflödet nästan helt, detta för att få fart på annonsaffären. Men, för att fortfarande ha attributen av ett socialt nätverk öppnade Facebook också upp ett antal nya sätt att bibehålla den organiska räckvidden. Ett exempel på detta är grupp-funktionen. Sedan årsskiftet har intressebaserade grupper poppat upp som svampar och fortsätter att växa sig större och större i medlemsantal. I dessa grupper ligger den organiska räckvidden kvar på de nivåer vi sedan tidigare är vana vid. Där kan man nå ut.

På samma sätt kan vi se hur Instagram nu jobbar med Instagram Stories. Stories är Instagrams svar på Snapchat och tar sig ut i ett kompletterande nyhetsflöde som rent fysiskt är placerat över ditt "vanliga" nyhetsflöde. I Stories kan användaren lägga upp korta videos och bilder, per automatik tillgängliga i 24 timmar. Det fina i detta är att Stories än så länge inte är styrt av varken algoritmer eller relevans, utan helt och hållet av tid vilket gör att alla som tittar på Stories kommer att se den video du lägger upp, bara de väljer att titta igenom sitt Stories-flöde. Alltså använder Instagram sitt Stories för att bibehålla den organiska räckvidden.

Det influencers och företag generellt gör fel är att låsa sig paniskt vid sociala mediers primära nyhetsflöde. Folk drar slutsatsen att om den organiska räckvidden inte finns där, då finns den inte alls. Men det stämmer inte. Faktum är att vi också börjar samla på oss några års erfarenheter kring hur de sociala plattformarna bygger sina affärer, och där kan man hämta mycket hjälp om man är osäker på det klimat som råder.

Så nej, Viggo Cavling, det är inte mirakel, det vi "spåtanter" uträttar. Det är analys och affärsstrategi. Och mina snygga kläder har inte det minsta med saken att göra.

Amanda Oxell
Digital Strateg, Maxus & Annonsrådet

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.