måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Originell, oväntad och lat musiksättning i årets Super Bowl – här är vinnarna

Christian Blad, music supervisor och medgrundare av Orange Blue, recenserar musiksättningen av årets upplaga av reklamfilmerna i Super Bowl 2023.

Publicerad: 14 februari 2023, 14:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christian Blad, music supervisor och medgrundare av Orange Blue.


Ämnen i artikeln:

Super BowlSuper Bowl 2023Nyheter

Super Bowl är över för detta året. Även om intresset för amerikansk fotboll inte är överväldigande i Sverige så är det ju högst relevant och intressant för oss som jobbar med reklam, och i vårt fall också musik. 

Begreppet ”Julafton för reklamare” är något jag läser varje år när Super Bowl börjar närma sig. Till denna krönika har jag sett alla filmer för att höra hur de största varumärkena i världen använder sig av musik. Om inte annat är det roligt att se vad de nordiska byråerna kommer försöka efterlikna under det kommande året på en bråkdel av budgeten. Tänkte dra mina spaningar och utse mest originella, lataste och oväntade användande av musik.

Vilka tendenser ser man då i användandet av musiken i årets filmer? Många filmer kör med klassisk Hans Zimmer inspirerad filmscore som antingen bygger spänning eller understöttar humorn. Även MÅNGA nya versioner av gamla hits med spicy sälj-copy som låttext (Se John Travolta sjunga om bredbandshastighet för T-mobile). Celebrity endorsements är allestädes närvarande och flertalet artister, alla ifrån Ozzy Osbourne till Doja Cat. Tyvärr landar det mest ytligt där artisterna bara är med som ett känt ansikte, de deltar inte kreativt med sin musik. Om det beror på budget, brist på tid eller låg verkshöjd på idé kan jag inte svara på.

LÄS MER: Här är alla reklamfilmer i Super Bowl 2023

Till sist ser man flera metakoncept där varumärkena självironiserar. Hedersomnämnande till Uber som försöker rekrytera P. Diddy till att skriva deras nästa corporatehit och vägrar kalla det för en ”jingle”. Han går tillslut med på det och där kommer en hitkavalkad av 90-tals R&B, Youtube fenomen från 10-talet (Ylvis) och tillslut ”What is love” med Haddaway. Väldigt ambitiös musikbudget.

Nu till prisutdelningen. Mest originella användande av musik går till Frito-Lay med ”Jack’s New Angle”. Med en blinkning till den klassiska ”More cowbell” Saturday Night live-sketchen med Christopher Walken tar Frito Lay hem denna kategori. Att ta det ikoniska trekantiga chipset och göra en hel film om Jack Harlow som förnyar sin karriär genom att spela triangel är väldigt roligt och uppfriskande. Spoiler alert*, Elton John kommer tillslut och vinner den fiktiva Grammisgalan genom att spela på en gigantisk triangel.

Mest oväntade användande av musik går till Bud Light med ”Hold”. Här använder man en av de mest irriterande telefonkö-låtarna som får huvudrollen i filmen. Miles Teller tar en öl ur kylen och börjar plötsligt dansa till låten. Låten ökar i volym och man börjar faktiskt uppskatta arrangemanget som låter lite som en gammal Phil Collins-demo som aldrig gavs ut.

LÄS MER: Storyn bakom Camp Davids film i Super Bowl – så landade svenska produktionsbolaget storkontraktet

Slutligen går lataste användande av musik till Kia med ”Kia Telluride X-Pro”. En pappa har glömt nappen till sin bebis och ska ut på en dramatisk biltur för att hämta den till sitt gråtande barn. Vilken låt spelas om inte ”Rocky Main Theme” medan han gör sin hjälteresa. Ingen vill se fler montagescener till den låten, låt den bevara sin värdighet och gå vidare.

Ser fram emot att se Benjamin Ingrosso spela på Leksands knäckebröd-trummor innan året är slut.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev