Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Övertid utan ersättning

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:18


Fråga:

Jag är 36 år och har jobbat på en reklambyrå i 3 år som ensam produktionsledare. De senaste 14 månaderna har jag jobbat över i stort sett varje vecka och har en massa övertid i slutet av månaden. Jag har en lön på 26 000 kr och ingen övertidsersättning, lönen ligger i underkant jämfört med originalarna som har samma timdebitering ut till kund, jag är dessutom den enda förutom en av ägarna som jobbar över så mycket. Jag är trött på att ständigt vara den som kommer först och går sist utan att få ett öre extra för det, vad är rimligt att begära vid lönesamtalet? Jag är omtyckt av både kollegor och kunder och får ofta höra att de inte förstår hur jag hinner med allt.

Svar:

Att bära titeln produktionsledare för 26 000 riksdaler i månaden verkar lite tungt må jag säga. Det förursätter dock förstås att du är jämförbar med de produktionsledare som finns i diverse statistik. Du räknar dessutom upp den ena meriten efter den andra, utifrån kollegors och kunders sätt att se på dig,  så nu är det bara företagsledningen som ska fatta att du borde få en lite fetare plånbok. Snittlönen för orginalare ligger dessutom ett par tusenlappar lägre än för produktionsledare. Det behöver dock inte vara en regel, att produktionsledare måste vara bättre betalda, utan det är "bara" vad man kan utläsa från den befintliga statistiken. Bortsett från vad alla andra tjänar på din arbetsplats tycker jag att du borde begära ett "första lönelyft" på ca 3000-4000 :-/mån (+/-). Det är inte direkt ovanligt att man som anställd i byråvärlden jobbar utan övertidsersättniing men kom i håg....... Har man ingen kompesation för övertid, tjänar man mindre per timme ju mer man arbetar. Därför är det viktigt att företagsledningen uppmärksammar såna som du, antingen genom en högre lön eller så ser man till att anställa fler så att färre behöver stanna kvar så förbaskat länge.

Camilla Palmblad

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.