Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

P3:s självständighet skapar arenan för ny svensk musik

Publicerad: 19 april 2018, 14:42

Julia Blomberg.

Foto: Julia Lindemalm

Julia Blomberg, tf. kanalansvarig på Sveriges Radio P3, svarar Staffan Rosell på Bauer Media.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceStaffan RosellSveriges Radio P3Radio

FT

Fredrik Thambert


P3 bidrar såväl till ett levande svenskt musikliv som ett bredare ljudmedielandskap. Det är inte bara något vi säger för att det ska låta bra, utan så är det. Så istället för att prata om exakt hur många gånger en hitlåt spelas i P3 (betydligt färre än hos kommersiella radiokanaler) låt oss istället titta på vad P3 gör för den svenska musikscenen.

Genom att P3 självständigt väljer och lyfter fram nya svenska begåvningar genom till exempel Framtidens artist håller vi ögonen på morgondagens svenska stjärnor. Vi presenterar regelbundet ny svensk musik för publiken i Musiken i P3, P3 Guld, P3 Osignat, Musikhjälpen, P3 Session och våra redaktörsvalda musikflöden fem kvällar i veckan.

P3s musikredaktörer och musikjournalister drivs av passion för musik - särskilt för den svenska musikscenen. Listan på svenska artister som tagit sina första steg ut i etern via P3 genom åren kan göras lång: Rhys, Jireel, Tove Lo, Kent, Håkan Hellström, Anna Ternheim, First Aid Kit, Mwuana, Sarah Klang med många flera. Kent instämde i sitt tacktal på P3 Guld 2017: "Tack P3 som stöttat oss sen dag ett". Det gagnar alla, både utövare och publik men även den kommersiella radion som i ett senare skede kommer att spela de hits som mognat fram i P3.

I sitt debattinlägg fokuserar Staffan Rosell på den musik som hörs på dagtid i P3. Mellan klockan 06-18 hörs 50 procent tal dvs ung samhällsjournalistik, humor, populärkultur och resterande 50 procent är musik. P3s uppdrag är att nå den unga publiken och möta deras behov i allt vårt innehåll. Eftersom undersökningar visar att P3s målgrupp är mycket musikintresserad och gillar populära låtar vävs den mer oetablerade musiken in med de populära låtarna för att ge lyssnarna både och. Och låt oss återigen påminna om att hela musikutbudet består av nästan 13 000 unika låtar på ett år.

Nej, licensbetalarna finansierar inte "den senaste hit-musiken i P3" utan oberoende journalistik för unga samt en rikare och mer mångfacetterad svensk musikscen. Den rollen riskerar att försvåras av den detaljreglering som Staffan Rosell föreslår. Hans förslag riskerar att införa ett system där våra tjänster schemaläggs av våra konkurrenter snarare än för vår publik.

Julia Blomberg
Tf kanalansvarig P3

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev