Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Yasmine Winberg: Partiledarnas pr-turné till Årby skaver

Under fredagskvällen sköts en mamma i buken och hennes femårige son träffades av en rikoschett i stadsdelen Årby i Eskilstuna. Krutet hann knappt torka förrän partiledarna flockades till platsen. Det skriver Resumés chefredaktör Yasmine Winberg i en kommentar.

Publicerad: 29 augusti 2022, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Yasmine Winberg.

Foto: Jannes Naess/Yasmine Winberg.


Ämnen i artikeln:

Valet 2022Magdalena AnderssonSocialdemokraternaEbba Busch ThorUlf KristerssonModeraternaKristdemokraternaNyheter

Det var i en lekpark i Årby som skjutningen inträffade, under en av sensommarens sista ljumma fredagskvällar. Vilken fruktansvärd händelse, på alla sätt och vis. 

Årby tillhör en av Sveriges utsatta platser för skjutningar. Men problemen har funnits länge – Årby är ett miljonprogramsområde som byggdes på 1960-talet och har präglats av hög kriminalitet och segregation sedan dess. Jag som växte upp där på 90- och 00-talen var aldrig med om någon skjutning, men minns rån och ungdomar som boffade lim på offentliga platser var inte särskilt sällsynta företeelser.

De senaste åren har skjutningarna ökat på grund av gängrelaterade uppgörelser. Gängen i Årby och det närliggande Skiftinge ligger i kraftig konflikt.

Och knappt hade krutet torkat förrän Magdalena Andersson (S), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) bestämde sig för att åka till Eskilstuna. Förutom att fördöma händelsen passade de också på att berätta om vad just deras parti planerar att göra för att lösa gängkriminaliteten. 

”Vi är inget zoo”, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i helgen. Men han var inte kritisk till sin egen partiledare – det var oppositionen som var osmaklig ansåg han.

Om 13 dagar är det val i Sverige. Av allt att döma kommer det här valet bli historiskt för att det är så jämnt mellan de två regeringsalternativ som finns. Ur ett pr-perspektiv är det här det perfekta ingredienser för spinn: skjutning, barn, kvinna, lekplats. Kanske är det därför jag inte kan låta bli att tycka att pr-turnén lämnar en bitter eftersmak i munnen. Här används en kvinna och hennes femåring som slagträ för att plocka politiska poänger – oavsett om man tillhör KD, M – eller S.

Jag har sett politiker på Twitter referera till Eskilstuna som en ”En sömning småstad”. Alla som någonsin satt sin fot i Eskilstuna vet att det inte är sant, men det passar in i berättelsen om ett Sverige som faller isär.

Det är förvisso bra att Årby äntligen får uppmärksamhet för sina problem. Partiledarna har ju bara haft 60 år på sig.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Yasmine Winberg

Chefredaktör och ansvarig utgivare

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.