Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Per Nilsson: Lyhörda pr-kampanjer riskerar att skapa kortsiktig populism

Publicerad: 21 oktober 2022, 07:45

Foto: Robin Aron

Att jobba med pr-drivna kampanjer anpassade efter dagens heta samtalsämne är smart, men när vindarna vänder kan det lätt leda till kortsiktigt värdegrundspopulism. Det skriver Per Nilsson, marknadschef på Semcon.

Ämnen i artikeln:

Opinion

I rampljuset på Folkteaterns scen tillsammans med ett fåtal likakönade blir jag utskälld för att jag är man. Inför en fullsatt publik med kvinnor får vi representera männens förtryck och orättvisa – vår hela existens. Även om uppsättningen av Valerie Solanas Scum-manifestet eventuellt skenar lite ibland, så belyser den ojämställdhet med full kraft. Men föreställningen får långt ifrån samma genomslag som för tio år sedan då den visades förra gången och möttes av vilda protester. I dag är det lugnare på gatorna. Även i medierna och marknadsföringen. För lugnt?

Trots att samhället är långt ifrån jämlikt så verkar frekvensen av mångfaldskampanjer ha minskat de senaste åren. Tiden med Kaepernick och Run like a girl känns redan långt borta, tiden då jämställdhetsmål definierades och mångfald var associationen att kopplas till. Detta gällde även för oss på Semcon. I mitten av tiotalet lanserade vi kampanjer för att inspirera fler kvinnor till teknikbranschen. Vi vann priser och antalet jobbansökningar från kvinnor ökade. Bra så. Men även om vi fortsätter att gnugga på med vikten av olika perspektiv, så är det nya mål som prioriteras, andra ämnen som engagerar.

I Sverige är vi fantastiska på att vara lyhörda och snabba på att anpassa kommunikationen efter vad som aktuellt – vad som skapar engagemang. Det knyter ihop pr och reklam till en effektfull mix. Särskilt nödvändigt för bolag utan större marknadsföringsbudgetar. Att haka på eller addera någon vinkel till ett hett ämne blir en friplåt till uppmärksamhet och spridning. Bra för stunden men spretigt över tid. Att förflytta varumärken kräver i stället mod att vara konsekvent, inte minst internt, trots att nya mål och utmaningar pockar på uppmärksamhet. Så hatten av till alla som vågar vara uthålliga.

Men tyvärr var det knapert med jämställdhetskampanjer bland exempelvis guldäggsvinnare i år. Däremot fortsätter mångfald att ta för sig internationellt med bland annat Googles Real Tone och NikeSync. Kanske jobbar vår svenska lyhördhet och snabba anpassningsförmåga emot oss ibland. Kanske kräver ett långsiktigt varumärkesarbete en viss tröghet. Och kanske är det läge att sluta vända kappan så fort vinden byter riktning. För risken är att det resulterar i en kortsiktig värderingspopulism. Och det finns det redan för mycket av.

Per Nilsson, chief marketing, communication & sustainability officer, Semcon

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev