Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

"Polisens influencersatsning piggar upp"

Publicerad: 28 februari 2019, 09:12

Varför skulle en influencer-kampanj vara sämre spenderade pengar än en välsvarvad printannons, frågar sig Michaela Hamilton, senior konsult på Borg & Owilli, med anledning av Polisens uppmärksammade influencer-samarbete.


Ämnen i artikeln:

Michaela Hamilton

Dagens Nyheter rapporterade i tisdags om att Polisen köpt synlighet via influencers.
Polisens kommunikationschef Lena Glennert säger att 350 000 kronor har lagts på att nå målgruppen 18–35 eftersom man har stora krav på sig att öka antal personer som söker sig till polislinjen.

De hånfulla kommentarerna lät inte vänta på sig. Man frågade sig direkt hur Polisen tänker med influencersatsningar och ville genast granska hur processen kring målgruppsanalysen hade gått till. Man hade även en hel del synpunkter kring de valda profilerna som personer och vad de kunde tillföra Polisens arbete. Även jag själv anmärkte på att vissa av de profiler som Polisen samarbetade med inte till hundra procent nådde ut till målgruppen "... kvinnor och personer med utländsk bakgrund". Men det är en annan diskussion.

Om vi nu ska strunta i att gå in på vilka influencers man hade kunnat byta ut mot vilka, något jag som vit privilegierad kvinna inte är rätt person att raljera om, oavsett min expertis – så vill jag istället prata om det utifrån ett reklamperspektiv. Det är märkligt att skepsisen alltid ökar så fort det är en person som är avsändare och inte en utomhuskampanj som är minst lika påkostad. Visst ska man i detta fall som skattebetalare kunna granska vart ens pengar tar vägen, men varför en influencerkampanj skulle vara sämre spenderade pengar än en välsvarvad copy på en skärm på stan 2019 kan jag inte förstå logiken kring.

Jag är givetvis medveten om de barnsjukdomar som följer av att jobba med relativt nya typer av medieköp – i synnerhet influencer marketing. Jag är däremot ännu mer medveten om de gubbsjukdomar som gör att nya idéer aldrig testas även inom traditionella branscher och organisationer på grund av en jag-vet-bäst-mentalitet som sett sitt bäst före-datum passera med åratal.

Med andra ord gör Polisen helt rätt i att nu invänta slutrapporten, analysera resultatet och sedan optimera sina influencer marketing-kampanjer för att fortsätta hitta nya vägar för sin kompetensförsörjning. Det piggar upp!

Michaela Hamilton, senior konsult, Borg & Owilli

Ämnen i artikeln:

Michaela Hamilton

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News