Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Pr-strategen: Trumps drönarattack för tankarna till "Wag the dog" 

Publicerad: 9 januari 2020, 08:25

Vinters Ronny Olovsson ser en ny ton hos den amerikanska presidenten lagom till när valet ska vinnas i höst och börjar tänka på en 90-talsfilm med Dustin Hoffman och Robert De Niro.


Ämnen i artikeln:

Ronny OlovssonVinter

Qassem Soleimani, ledare för iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds och en av de mäktigaste personerna i Iran, dödas i en amerikansk drönarattack mot Bagdads flygplats. Irans Ayatollah Ali Khamenei pratar hämnd och ond bråd död. Analytiker pratar eskalering och hot om fullskaligt krig, ett möjligt tredje världskrig. Börsoro och volatilt oljepris.

Terrorhot och oro för eskalering via allierade. I ett ögonblick kastas världsmedias fokus om… Mediernas fokus kring president Donald Trump handlar plötsligt om helt andra saker än riksrätt, hindrande av kongress och tvivelaktig smutskastning av demokraternas Joe Biden. En slump?

Nu har Iran svarat med en vedergällning som för många experter var oväntat mild. En slags symbolhandling. Visst. Raketattack, men Iran varnade innan raketerna lyfte så att målen kunde undvika dödsoffer. Trump gick sedan upp i talarstolen och var väldigt o-Trump i tonfall, mild och återhållsam, och nästan tackade Iran för deras mjuka hämnd. Kanske lättad över att inte behöva behöva räkna döda amerikanska dödsoffer och avfyra nya attacker mot Iran. Lättad för att han egentligen inte ville löpa linan ut..?

Simultant hör vi muttrandet från USA tillta i styrka, ”varför just nu”..? Hur kom det sig att Trump valde att utföra denna dödliga attack just nu mot Soleimani, är det inte väl lägligt. Demokraternas Elizabeth Warren skräder inte orden, hon anklagar Trump öppet för att leka med världsfreden för att avleda media från just riksrättsfrågan. ”Han driver oss till randen av ett krig”, dundrar hon och anklagar honom för att cyniskt använda PR-taktiken ”wag the dog”.

Några av oss minns filmen med samma namn från 1997 med Robert De Niro och Dustin Hoffman. Där är det en president som sexuellt gjort dumheter med en praktikant och De Niro som är PR-strateg i filthatt hittar på ett låtsaskrig i Långtbortistan och sätter en Hollywood-producent spelad av Hoffman att skapa filmsnuttar från detta ”krig”. Allt för att flytta fokus, att vifta med hela hunden istället för bara svansen.

Tekniken används inte sällan i det politiska spelet, att forcera fram nyheter för att förvirra och avleda mediedrev. Som PR-konsult brukar jag prata om filmen på mina medieträningar för organisationer och företag och lite skrockande konstatera: ”inte för att någon skulle skapa ett låtsaskrig för att avleda media i verkligheten…”

Elizabeth Warren menar att Donald Trump gått ett steg längre i verkligheten nu och faktiskt nästan skapat ett krig på riktigt. Allt för att sluta leden inrikes i USA mot en yttre fiende och bagatellisera kongress-mullret i relation till ett hotande världskrig med ondskans Iran som nemesis. En grov anklagelse, så klart. Men, för en lätt konspiratoriskt lagd PR-strateg så faller pusselbitarna väl enkelt på plats.

Och att låta verkligheten överträffa dikten är väl mer eller mindre Donald Trumps signum.

Ronny Olovsson, pr-strateg Vinter

Ämnen i artikeln:

Ronny OlovssonVinter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.