lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Public services dolda utgivare borde synas”

Publicerad: 27 oktober 2016, 07:13

Karin Olsson är opinionsbildare i Resumé.

I en tid av "alternativa" medier och desinformation måste de ansvariga utgivarna på public service ta större plats i debatten, skriver Karin Olsson.

Ämnen i artikeln:

Public ServiceMediebranschenSVTKarin OlssonSRExpressen

FT

Fredrik Thambert


Geronimo Åkerlund, Per Yng, Nina Glans. Du kanske känner igen namnen, men vet inte varifrån. De är ansvariga utgivare på SVT eller SR, och tar beslut som påverkar vad miljonpubliken får se och höra. Armén av utgivare i public service är till största del anonyma fotsoldater. Visst hörs de tyngsta, Ulf Johansson, utgivare för "Rapport" och "Aktuellt", ibland och även nytillträdde Olle Zachrison, utgivare för bland annat "Ekot". Men de dyker framför allt upp när något kritiseras eller har blivit fel.

Det proaktiva, levande och löpande publicistiska samtalet är SVT och SR sämre på. Ibland känns det som att jag vet mer om den publicistiska linjen på Gefle Dagblad än i public service. Vd:arna Cilla Benkö och Hanna Stjärne talar för all del regelbundet och väl om bolagens uppdrag och principer. Arbetet som formar journalistiken dag för dag är däremot något annat.

I två år har jag suttit i juryn för Mommapriset, som instiftades av Utgivarna 2014. Det ges till personer som "genom sina handlingar bidragit till och lyft fram Sveriges unika system med ansvarig utgivare /.../ Därtill fattar mottagaren publicistiska beslut som utvecklar utgivarskapet".

Hittills har det varit tidningsutgivare som fått utmärkelsen och det kan vara en slump. Det uträttas helt uppenbart massor av publicistiskt intressant arbete i public service, men för egen del skulle jag gärna höra mer om besluten bakom.

Nej, det är inte samma sak att ratta ett privat mediehus, som att ansvara för vissa program i en strikt reglerad megaorganisation finansierad av radio- och tv-avgiften. Men i tider av "alternativa" medier, där desinformation om publicistik sprids snabbt, vore det värdefullt om SR:s och SVT:s utgivare med sitt skyhöga förtroende spelade en mer aktiv roll.

Den färske programdirektören Jan Helins omtalade inlägg i DN Kultur stack minst sagt ut. Han körde över sin egen ansvarige utgivare och valde att debattera i en morgontidning, i stället för i SVT. Mest ovanligt kändes det dock för att en mellanchef i public service gav sig ut och diskuterade grundvalarna för sitt innehåll – utan att hen var tvungen.

Karin Olsson
Stf. ansvarig utgivare och kulturchef, Expressen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev