Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Quintan snurrar nog i sin grav”

Publicerad: 5 september 2016, 08:31

Caroline Jungsand är grundare av Juno PR.

Foto: Andreas Elgstrand

De som belönats med talets gudomliga gåva är skyldig att använda det till goda syften. Aldrig för att vinna applåder på bekostnad av sanning eller någons heder, Caroline Jungsand.


Ämnen i artikeln:

Caroline JungsandDonald Trump

Innan gudarna gav oss talet levde vi som vilda djur. Vid möte med en annan människa så fick knytnävarna sköta snacket. I alla fall om vi tror en civilisationsmyt från antiken. Enligt myten skapade talet tillit och fred då avsikter nu kunde förmedlas verbalt.

Retorikern Quintilianus (låt oss förenkla till Quintan) myntade i sitt verk "Instituto oratoria" begreppet vir bonus. Det betyder ungefär "en god man med hjärtat på rätt ställe". Vi säger "god hen" eftersom det är 2016 och inte 90 e.Kr.

Han menade att en som hade belönats med talets gudomliga gåva är skyldig att använda det till goda syften, aldrig för att vinna applåder på bekostnad av sanning eller någons heder. Quintan, möt Donald Trump – Donald Trump, möt Quintan. Diskutera ämnet etik i smågrupper och redovisa.

Jag tror att Quintan skulle vända sig i graven om han såg hur världens mest mediebevakade person använder sin gåva. Men faktiskt även om han såg dig och mig. "Increasingly, what counts as a fact is merely a view that someone feels to be true" skriver The Guardians Katharine Viner. Ett exempel hon ger är #piggate, David Camerons påstådda möte med en gris som nådde nyhetsmedierna. Katharine Viner är en av många som menar att dagens teknologi försvårar att skilja sant från falskt.

Viljan att vara aktuell i sociala medier överskuggar huruvida det vi delar är rätt eller inte. En spetsig, aktuell åsikt är viktigare än en korrekt om något gammalt. Men vi kan inte gömma oss bakom teknologi ännu. Det är nog inte som Elon Musk tror att människan lever i en simulerad värld iscensatt av artificiell intelligens. Därför är det högst möjligt att ta ansvar för sina språkliga handlingar. Oavsett om man är presidentkandidat, minister eller ett helt vanligt golfproffs på sömnpiller.

Inte minst vi som har privilegiet att kunna påverka företags medieytor bör tänka på Quintan där han ligger i graven och snurrar. Det du just nu ska använda din gudagåva till, gör det verkligen dig till en god hen?

Caroline Jungsand
Grundare, Juno PR

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.