Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Rättigheter enligt upphovsrätten

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Om Lisa skriver en låt med helt egen text och musik och sedan låter Frida sjunga den på en inspelning. Har Frida några rättigheter enligt upphovsrätten då eller är det helt och hållet Lisa som är upphovsman? Lisa lägger ut låten på sin hemsida utan Fridas tillåtelse och efter ett tag så laddar Mona ner den och skickar den till ett bolag som tycker den påminner om en 70-tals låt. Alla rättigheter ligger fortfarande hos upphovsmannen och allt det som Mona gjorde är olagligt väl?

Svar:

Den som skriver text och musik till en låt är upphovsman till låten. Lisa har skrivit text och musik ensam och är därför ensam upphovsman till den. Frida som sjunger låten på en inspelning har också hon vissa rättigheter enligt upphovsrättslagen. De rättigheterna kallas framföranderättigheter och innebär en rätt att göra en CD med inspelningen, göra kopior av inspelningen och sprida inspelningen.

Bolaget får inte kopiera inspelningen, ge ut CD-skivor eller sälja nedladdningar av inspelningen utan både Lisas och Fridas godkännande. Exakt vad Mona gjort är oklart från din fråga men om hon försöker sälja låten till bolaget genom att påstå att det är hon som skrivit låten och sjungit in den så kommer hon att få problem.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.